FN: 17 prosent av all mat kastes

931 millioner tonn mat som var tilgjengelig for verdens forbrukere, ble kastet i 2019. Det tilsvarer 17 prosent, viser nye tall fra FNs miljøprogram (UNEP).

Saken oppdateres.

Tallene inkluderer all mat som ble solgt til husholdninger, detaljhandler, restauranter og andre matserveringstjenester. FN har som mål å halvere matsvinn innen 2030.

Mengden tilsvarer 23 millioner fullastede 40 tonns lastebiler, som er nok til å lage en kolonne som strekker seg rundt jorden sju ganger, opplyser FNs matvareprogram i en pressemelding. Funnene ble også presentert på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Kutter klimautslipp

Både mat og uspiselige deler som bein og skall er inkludert i tallgrunnlaget.

Mesteparten av svinnet skjer i husholdninger med 11 prosent. Restauranter og andre matserveringstjenester kaster 5 prosent av maten, og detaljhandlere kaster 2 prosent.

Mellom 8 og 10 prosent av klimagassutslipp er beregnet til å være tilknyttet matsvinn.

– Å redusere matsvinn ville kuttet klimagassutslipp, bremset ødeleggelsen av natur gjennom landutvikling og forurensing, forbedret tilgangen til mat og dermed redusere sult og spare penger i en tid med global resesjon, sier UNEP-direktør Inger Andersen.

Lite forskjell på fattig og rik

Studien viser også at matsvinn er et globalt problem og ikke bare et problem i utviklede land. Nesten alle land som måler matsvinn, har omfattende mengder matsvinn uavhengig av om de er rike eller fattige, ifølge rapporten.

– Lenge ble det antatt at matsvinn i hjemmet var et betydelig problem kun i utviklede land. Men med publiseringen av denne rapporten, ser vi at det ikke er så tydelig, sier Marcus Gover som er leder i den veldedige miljøorganisasjonen WRAP.

Organisasjonen, som er basert i Storbritannia, har vært med på arbeidet med rapporten. WRAP jobber med å redusere avfall, utvikle bærekraftige produkter og bruke ressurser på en effektiv måte.

Rundt 690 millioner mennesker var rammet av sult i 2019, og tallet er ventet å øke markant som følge av koronapandemien. Tre milliarder mennesker har ikke råd til et sunt kosthold, ifølge UNEP.

(©NTB)

På forsiden nå