EMA har ikke konkludert om AstraZeneca-vaksine

EUs legemiddeltilsyn sier de ikke har kommet til noen konklusjon om AstraZenecas vaksine ennå.

AstraZenecas covid-19-vaksine er satt på pause i Norge.  Foto: NTB

Saken oppdateres.

EMA sier tirsdag ettermiddag at de fortsatt holder på med å avgjøre om vaksinen forårsaker blodpropp.

– Sikkerhetskomiteen har ikke kommet med noen konklusjon ennå, og vurderingen pågår, sier tilsynet til nyhetsbyrået AFP. Til NTB sier tilsynet at en uttalelse er ventet onsdag eller torsdag.

LES OGSÅ: Nytt vaksinescenario: Alle over 18 får første dose innen midten av juli

Uttalelsen kommer etter at EMAs vaksinesjef Marco Cavaleri tirsdag sa at han mener det er en klar kobling mellom vaksinen og tilfeller av blodpropp. I et intervju med den italienske avisen Il Messaggero antydet han at EMA ville bekrefte koblingen i løpet av noen timer.

Stoppet

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved det norske Legemiddelverket velger å ha is i magen til det kommer en offisiell beskjed.

– Vi forholder oss til at det er tilsynets sikkerhetskomité (PRAC) som skal komme med beslutningen. At en tjenestemann sier dette, er jo fortsatt høyst uoffisielt, sier Madsen til NTB.

En rekke land stoppet midlertidig bruken av Vaxzevria etter at det oppsto usikkerhet om hvorvidt den kunne føre til blodpropp. Så sent som forrige uke sa EMA at det ikke anbefalte begrensninger i bruken.

LES OGSÅ: Trondheim pauser vaksinering med AstraZeneca-vaksinen

Mange land har tatt vaksinen i bruk igjen, men enkelte steder gis den kun til eldre. Norge har foreløpig ikke begynt å bruke AstraZenecas vaksine igjen.

Avventer

Folkehelseinstituttet har uttalt at det kun vil utsette vaksineprogrammet noen uker hvis AstraZeneca tas ut av bruk. De kan likevel ikke vise til konkrete tall.

– Vi har foreløpig ikke tatt ut AZ-vaksinen av våre planer og derfor ikke regnet detaljert på det, skriver overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en epost til NTB.

Senest 31. mars uttalte Aavitslands kollega, smitteverndirektør Geir Bukholm, at vaksineringen av den voksne befolkningen ville bli forsinket med totalt litt over en uke dersom man tok AstraZeneca helt ut av bruk. 16. mars sa han til Aftenposten at vaksineringen kunne gå raskere uten AstraZeneca-vaksinen.

På forsiden nå