Leger: 87 drept i kamper i Darfur

87 mennesker er drept i kamper i delstaten Vest-Darfur i Sudan den siste uken, ifølge en legeforening i området.

Saken oppdateres.

I tillegg er 191 personer såret, opplyser Legekomiteen i Vest-Darfur. Kampene mellom ulike etniske grupper skal ha pågått i fem dager.

I delstatshovedstaden El Geneina har det angivelig vært både skyting og artilleriangrep. En kraftstasjon har fått store skader, og et sykehus er blitt truffet av en panservernrakett.

I kjølvannet av krig

Over 100.000 mennesker har blitt nødt til å forlate hjemmene sine som følge av konflikten. FN opplyste tirsdag at minst 56 mennesker var blitt drept, og dødstallet har altså steget siden da.

Tidlig på 2000-tallet var Darfur-regionen rammet av en borgerkrig som kostet flere hundre tusen mennesker livet. I etterkant har det vært store mengder våpen blant befolkningen i området. Det er ikke uvanlig at det bryter ut konflikter om landområder og vannressurser.

I tillegg hender det at krigsflyktninger vender tilbake og oppdager at eiendommene deres er overtatt av andre.

Unntakstilstand

Kampene den siste uken har pågått mellom den arabiske folkegruppen rizeigat og den ikke-arabiske folkegruppen masalit. Regjeringen i Sudan har erklært unntakstilstand og sendt flere soldater til Vest-Darfur i et forsøk på å få kontroll over situasjonen.

Konflikten har blusset opp samtidig som Sudan befinner seg i en prosess i retning av et mer demokratisk styre. Den tidligere diktatoren Omar al-Bashir ble styrtet fra makten i 2019 etter store demonstrasjoner mot hans regime.

(©NTB)

På forsiden nå