FN: Ingen beviser for eritreisk tilbaketrekning fra Tigray

Den humanitære situasjonen i Tigray er forverret, og eritreiske styrker befinner seg fortsatt i den etiopiske provinsen, ifølge FNs nødhjelpssjef.

Saken oppdateres.

Mark Lowcock orienterte torsdag FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Tigray-provinsen, der etiopiske regjeringsstyrker i november i fjor innledet en militæroffensiv mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

Eritreiske regjeringsstyrker sluttet seg til offensiven, men ifølge Etiopias statsminister Abiy Ahmed gikk de i forrige måned med på å trekke seg ut.

Etiopia har flere ganger senere hevdet at tilbaketrekningen var i gang, men det stemmer ikke, ifølge Lowcock.

Ikke beviser

– Det foreligger ikke beviser for at den lovede tilbaketrekningen av eritreiske styrker har funnet sted, sier han.

Øyenvitner Amnesty International har snakket med, forteller at eritreiske soldater fortsatt befinner seg i området.

Mandag denne uka skal eritreiske soldater ha skutt vilkårlig og drept tre mennesker i landsbyen Adwa, mens minst 19 andre ble såret, ifølge øyenvitnene.

Ikke svar

Abiys talskvinne Billene Seyoum har ikke besvart spørsmål om Amnestys opplysninger. Eritreas informasjonsminister har ikke svart på nyhetsbyrået AFPs forespørsel om kommentar. Eritreiske myndigheter har tidligere avvist anklager om overgrep mot sivile.

Etiopias statsminister benektet i flere måneder for at det var eritreiske soldater i Tigray-provinsen, og han gikk så langt som til å «garantere» dette overfor FNs generalsekretær António Guterres.

Massakrer

Flere hundre tusen er drevet på flukt etter at Etiopia innledet offensiven i fjor høst, mange over grensa til nabolandet Sudan.

Flyktningene forteller om massakrer, massevoldtekter og plyndring, og de anklager etiopiske og eritreiske soldater for å drive etnisk rensing.

Etiopiske myndigheter avviser dette som usant.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bacheler, mener den eritreiske hæren kan ha begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Tigray. Myndighetene i Eritrea avviser anklagene.

På forsiden nå