Irans utenriksminister beklager uttalelser

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif beklager uttalelser som ble kjent da et hemmelig lydopptak ble lekket.

Saken oppdateres.

I opptaket fra en lengre samtale Zarif hadde med en av president Hassan Rouhanis rådgivere, kritiserer utenriksministeren blant annet Revolusjonsgardens daværende leder Qasem Soleimani for å ha blandet seg inn i iransk diplomati.

Soleimani ble drept i et amerikansk attentat i 2020 og har siden fått martyrstatus i Iran.

I et innlegg på Instagram søndag beklager Zarif uttalelsen overfor generalens familie.

– Jeg håper at det storartede iranske folk og alle som elsker generalen, særlig Soleimanis familie, kan tilgi meg, skriver han.

– Dersom jeg hadde visst at én eneste setning av dette ville bli offentliggjort, ville jeg absolutt ikke ha ytret det, skriver Zarif videre.

Irans øverste leder Ali Khamenei kritiserer også kommentarene og kaller dem for et stort feilsteg.

Politiske bølger

Samtalen i det hemmelige lydopptaket fant sted tidligere i år, og opptaket ble lekket til den Iran-kritiske, saudistøttede nyhetskanalen Iran International i London, som deretter delte det med flere vestlige medier.

Det er ikke kjent hvem som sto bak lekkasjen, som har skapt politiske bølger i Iran og som kan svekke de reformvennlige kreftene foran presidentvalget 18. juni.

President Hassan Rouhani har sittet i to perioder og kan derfor ikke stille igjen. Zarif regnes som moderat og har vært nevnt som en mulig etterfølger.

Atomforhandlinger

Iran og de øvrige signaturlandene forhandler i disse dager i Wien, i et forsøk på å få USA med på å gjenopplive atomavtalen som president Donald Trump vendte ryggen til.

Zarif var en av arkitekten bak atomavtalen, som krefter i Iran og land som Israel og Saudi-Arabia er sterkt imot.

Også dette taler for at tidspunktet for lekkasjen ikke var tilfeldig.

Forsøk på å sabotere

Zarif har vært utenriksminister siden 2013 og er ingen populær mann blant Irans ytterliggående og ultrakonservative krefter, som misliker hans forsøk på å bedre forholdet til Vesten.

Rouhani har distansert seg fra utenriksministerens uttalelser, men sier samtidig at lekkasjen åpenbart er et forsøk på å sabotere atomforhandlingene og bane vei for et maktskifte i Teheran.

– Hvorfor skjer enkelte ting akkurat når vi står på randen av suksess i atomforhandlingene i Wien, spurte han denne uka.

– Jeg forstår heller ikke hvorfor en valgkamp er viktigere for noen enn de nasjonale interessene og folkets velferd, sa Rouhani.

(©NTB)

På forsiden nå