Opioid-rettssak i gang i West Virginia

En rettssak er i gang mot selskaper som skal ha bidratt til et massivt overforbruk av kraftige smertestillende midler i West Virginia i USA.

Saken oppdateres.

Overforbruk av smertestillende midler av typen opioider omtales i USA som en epidemi. Et enormt antall mennesker er blitt avhengige, og over 400.000 har dødd av overdoser de siste 20 årene.

Rettssaken som begynte mandag, har fokus på byen Huntington i West Virginia. Blant de saksøkte er legemiddel-distributørene AmerisourceBergen og Cardinal Health.

De risikerer å måtte betale flere hundre millioner dollar i erstatning for å ha bidratt til opioid-epidemien.


– Et fjell av piller

– Vi akter å bevise den enkle sannhet at de saksøkte distributørene solgte et fjell av opioid-piller til samfunnet vårt, sa advokat Paul Farrell i sitt åpningsinnlegg, ifølge nyhetsbyrået Reuters.


Farrell representerer fylket Cabell, som sammen med myndighetene i Huntington har saksøkt selskapene.

De beskyldes for å ha bidratt til at bruken av opioider i Huntington og West Virginia ble altfor høyt. Dette resulterte i smerte, død og ødeleggelse som vanskelig kan overdrives, ifølge advokat Anne Kearse, som representerer Huntington.

Selskapene avviser beskyldningene og mener de ikke kan klandres for at leger skrev ut mange resepter på de smertestillende midlene.

Flere tusen søksmål

Utfallet i West Virginia kan få betydning for lignende søksmål en rekke andre steder i USA. Lokale myndigheter rundt om i landet har anlagt flere tusen søksmål mot opioid-produsenter, distributører og apoteker. Til sammen utgjør erstatningskravene flere titall milliarder dollar.

Andelen opioid-avhengige i West Virginia er den høyeste i hele USA. Mellom 2006 og 2014 ble det angivelig distribuert 1,1 milliard piller av typen hydrokodon og oksykodon bare i denne i delstaten.

Dette tilsvarte 611 piller for hver person som bor i West Virginia, ifølge saksøkerne i rettssaken som mandag begynte i delstatshovedstaden Charleston.

(©NTB)

På forsiden nå