Frankrike raser mot nye britiske regler for fiskere

Regjeringen i Frankrike varsler gjengjeldelse og konsekvenser for strømforsyningen til Jersey etter at Storbritannia innførte nye fiskeriregler.

Saken oppdateres.

Reglene legger begrensninger på franske fiskere som vil operere nær øyene i Den engelske kanal.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, sa Frankrikes havminister Annick Girardin i den franske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Hun forsikret at regjeringen er rede til å gjengjelde de britiske regelendringene. Situasjonen kan få konsekvenser for strømkablene fra Frankrike til den selvstyrte britiske øya Jersey, ifølge Girardin.

– Jeg beklager at det er gått så langt som dette, sa havministeren.

Frankrike mener eventuelle nye britiske regler må kunngjøres til EU-kommisjonen i tråd med brexitavtalen mellom Storbritannia og EU.

Det skal ikke ha skjedd da britene før helgen innførte nye regler knyttet til lisenser til fiskere som får operere utenfor Kanaløyene. I praksis legges det begrensninger på hvor fiskefartøyene kan oppholde seg og hva slags utstyr som kan brukes.

Fiskeri var et av de vanskeligste temaene i forhandlingene om brexitavtalen. I den fransk-britiske fiskeristriden har temperaturen gradvis økt de siste ukene.

(©NTB)

På forsiden nå