Norskiraner dømt til fengsel for medvirkning til attentatplan i Danmark

En norskiraner er nok en gang funnet skyldig i å ha medvirket til en attentatplan mot en iransk flyktning i Danmark i 2018.

Saken oppdateres.

Dommen på sju års fengsel i Østre Landsret, som tilsvarer en norsk lagmannsrett, er den samme som tingretten i Roskilde kom fram til i juni i fjor.

Mannen anket dommen, men domstolen besluttet at han fortsatt skulle sitte fengslet.

40-åringen er i ankesaken nok en gang kjent skyldig i medvirkning til drapsforsøk og for å ha drevet ulovlig spionasje på vegne av iransk etterretning. Målet skal ha vært å drepe en eksiliraner bosatt i Danmark.

Mannen har bodd i Norge i ti år og er norsk statsborger. Han ble pågrepet av svensk politi i Göteborg i oktober 2018 og deretter utlevert til Danmark.

Spioneringen pågikk i Ringsted i Danmark og var rettet mot en annen eksiliraner som kom til Danmark som flyktning i 2006.

I tiltalen står det at norskiraneren blant annet skygget eksiliraneren ved hans bolig, og at sistnevntes kone ble filmet.

Norskiraneren har hele tiden nektet seg skyldig. Han har forklart at han selv flyktet fra Iran til Norge etter å ha konvertert til bahai-religionen. Han har også forklart at han spionerte på eksiliraneren i Ringsted fordi mannen angivelig hadde hatt et forhold til kona hans for noen år siden.

Retten festet ikke lit til mannens forklaring.

På forsiden nå