WHO-topp advarer mot koronalettelser

WHOs krisesjef mener det ikke bare er nye virusvarianter som fører til smitteøkning i enkelte land, men at lettelser i restriksjoner også gir økt smitte.

Saken oppdateres.

Land som åpner opp kan forlenge pandemien, advarer Michael Ryan, krisesjef i Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Smitten drives opp både av menneskelige valg, nye varianter og mange andre faktorer, sier Ryan.

Han oppfordrer verdens ledere til å innse den brutale realiteten, og være restriktive når de skal åpne opp. Et land som India har havnet i dyp koronakrise etter å ha åpnet opp, og myndighetene har motsatt seg å stenge ned igjen.

Ryan sier at selv om virusvarianter kan føre til økt smitte, er det kontakt mellom folk som virkelig driver opp smitten. Selv når stadig flere blir vaksinert er det farlig å gi slipp på krav om avstand og andre smitteverntiltak, mener han.

(©NTB)

På forsiden nå