Nærmest fritt fram i Danmark fra fredag

Fra førstkommende fredag gjenåpnes nesten alt som har vært koronastengt i Danmark. Natteranglere og danseløver må smøre seg med tålmodighet en stund til.

Saken oppdateres.

– Fra 21. mai kommer nattklubber og diskoteker til å være stengt. Alt annet vil være åpent i en eller annen form, sier De konservatives partileder Søren Pape Poulsen etter at de danske partiene på Folketinget natt til tirsdag ble enige om neste gjenåpningsfase.

Elever på videregående skole og studenter i høyere utdannelse kan vende tilbake for fullt. Grunnskolen er allerede gjenåpnet. Fra fredag åpnes det også gradvis for oppmøte på landets arbeidsplasser. Det skjer i tre faser. I første omgang tillates 20 prosent frammøte. Deretter 50 prosent i midten av juni og til slutt fullt frammøte fra 1. august.

Koronapass – men ikke lenge

Fredag kan man også besøker badstuer, badeland, lekeland, kasinoer og innendørsanlegg i dyrehager. For å slippe inn, må man vise et koronapass som bekrefter at man er fullvaksinert, har blitt frisk etter koronasmitte eller nylig har testet negativt.

Men koronapass er snart på vei ut, sammen med munnbindkrav, etter hvert som flere dansker blir vaksinert. Politikerne er enige om å avvikle passene allerede i juni, mens munnbindkravet kan bli fjernet i slutten av august. Noen eksakt dato er ikke fastsatt ennå.

Fra før har partiene blitt enige om at grensen for hvor mange som kan samles innendørs, heves fra 25 til 50 på fredag. Utendørs heves grensen fra 75 til 100 personer.

Har verktøy

Helseminister Magnus Heunicke sier smittesituasjonen i landet er positiv, tross noe flere smittetilfeller de siste dagene. Han mener situasjonen er bra nok til at hele landet nå kan gå mot full gjenåpning.

– Det lar seg bare gjøre dersom vi beholder grunnleggende strukturer som omfattende testing og lokale nedstengninger. De verktøyene sikrer at vi nå kan åpne ytterligere, sier han.

(©NTB)

På forsiden nå