Senatsrapport avdekker svikt i flere ledd før Kongressen ble stormet

En granskingsrapport fra Senatet i USA viser svikt flere steder hos myndighetene, forsvaret og politiet i forkant av stormingen av Kongressen 6. januar.

Saken oppdateres.

Rapporten er den første – og kan bli den siste tverrpolitisk gjennomgangen av hvordan hundrevis av Trump-tilhengere klarte å komme seg forbi sikkerhetstiltakene og ta seg inn i Kongressen i januar.

Granskingen har avdekket svikt en rekke steder hos myndigheter, politi og forsvar. Blant funnene er manglende opplæring og forberedelser hos politiet og sammenbrudd i flere etterretningstjenester.

Rapporten som ble lagt fram tirsdag, inneholder også detaljer om politifolkene som sto i første linje og ble påført etseskader, hjerneskader og beinbrudd. De forteller også at de ble stående uten ledelse da kommandolinjene brøt sammen.

Senatets gransking er en tverrpolitisk innsats og ser ikke på årsakene til angrepet på Kongressen eller på daværende president Donald Trumps rolle.

Han oppfordret sine tilhengere til å kjempe for å avvise resultatet av valget i november. Stormingen avbrøt den offisielle godkjennelsen av valgresultatet.

(©NTB)

På forsiden nå