Storbritannia og USA inngår «våpenhvile» i årelang flystrid

Storbritannia og USA er enige om en «våpenhvile» i den 17 år lange striden om toll og statsstøtte til flyprodusentene Airbus og Boeing.

Saken oppdateres.

Avtalen kommer i kjølvannet av en tilsvarende avtale mellom EU og USA tidligere denne uken.

I en årrekke har partene på hver sin side av Atlanteren beskyldt hverandre for ulovlig subsidiering av sine hjemlige flyprodusenter. Partene er uenige om hvor mye støtte de kan gi Airbus og Boeing, som er verdens største selskaper i sin bransje.

Krangelen har ført til innføring av straffetoll, som også har rammet andre produkter enn fly, blant annet skotsk whisky og amerikansk hvete. Konflikten er den mest langvarige siden Verdens handelsorganisasjon (WTO) ble opprettet.

Fem års pause

I mars ble USA og EU enige om midlertidig oppheving av denne tollen i fire måneder, en periode som tirsdag ble utvidet til fem år. Torsdag fulgte britene etter med en tilsvarende avtale med USA.

Avtalen har kommet på plass etter samtaler mellom Storbritannias handelsminister Liz Truss og USA handelsrepresentant Katherine Tai.

– Dagens avtale setter strek for en svært skadelig sak, sier Truss.

Hun sier Storbritannia nå kan konsentrere seg om å ta handelssamarbeidet med USA et steg videre, Britene ønsker en frihandelsavtale med USA etter at de gikk ut av EUs fellesmarked – og unionens handelsavtaler – etter brexit.

Sammen mot Kina

Truss sier USA og Storbritannia også vil «jobbe tettere sammen for å utfordre urettferdig handelspraksis i land som Kina» og «bruke kraften som ligger i frihandel», til å komme sterkere tilbake etter pandemien.

Også EU og USA vil sette uenighetene seg imellom til side og ta tak i utfordringen et fremvoksende Kina representerer.

(©NTB)

På forsiden nå