FN ber Belgia gi sultestreikende migranter opphold

To FN-representanter ber Belgia gi midlertidig opphold til flere hundre migranter som sultestreiker i Brussel. Flere av dem er ved dårlig helse.

Saken oppdateres.

I sin desperasjon etter å få bli i landet startet migrantene å sultestreike ved to universiteter og i en kirke i den belgiske hovedstaden i mai. De siste dagene har flere av dem også nektet å ta til seg vann.

– Informasjonen vi har fått er urovekkende, og mange av de sultestreikende svever mellom liv og død, sier Olivier De Schutter, FNs spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter. Sammen med kollega Felipe Gonzalez har han skrevet til Belgias innvandringsminister og bedt om hastetiltak.

– Regjeringen bør også vurdere å gi midlertidig oppholdstillatelse, slik at de som ber om å få sitt opphold formalisert, får rett til å drive økonomiske aktivitet, sier Gonzalez.

Noen av de sultestreikende sier de har bodd og jobbet i Belgia i et tiår. Ifølge FN-rapportørene bor rundt 150.000 migranter i Belgia uten tillatelse. De som ønsker å formalisere oppholdet, frykter å bli deportert dersom de søker om opphold, ifølge rapportørene.

Sultestreiken har ført til indre spenning i regjeringen. Arbeidsminister Pierre-Yves Dermagne truet mandag med at alle sosialistiske regjeringsmedlemmer vil trekke seg dersom en av de sultestreikende dør.

(©NTB)

På forsiden nå