Giverkonferanse samlet inn milliarder til Libanon

Den internasjonale giverkonferansen for Libanon har samlet inn nærmere 3,2 milliarder kroner, ifølge det franske presidentskapet.

Saken oppdateres.

Det var Frankrikes president Emmanuel Macron som tok initiativ til konferansen, som foregikk på årsdagen for eksplosjonen i Beirut.

Selv bidro Frankrike med 100 millioner euro og lovet også å sende 500.000 doser med koronavaksine til Libanon.

President Joe Biden kom raskt på banen og bladde opp 100 millioner dollar, koblet til en sterk oppfordring om politiske reformer.

– Ikke noe beløp fra omverdenen vil noen gang bli stort nok, dersom ikke Libanons ledere forplikter seg til å gjennomføre reformer og skjerpe kampen mot korrupsjon, sa Biden.

President Macron sa at pengene i hovedsak skal gå til utdanningssektoren og helsevesenet, samt til landbruket og produksjon av matvarer.

Ifølge franske kilder trenger Libanon internasjonal hjelp i størrelsesorden 300 millioner euro, omtrent det samme som det ble gitt løfte om onsdag.

– Dette blir ingen blankosjekk til det politiske systemet, understreket Macron. Han sa at pengene skal gå til tiltak som hjelper folk i hverdagen og at bruken vil bli nøye ettergått.

Han beskyldte samtidig det politiske systemet i Libanon for å ha feilet på alle plan.

(©NTB)

På forsiden nå