FN advarer om sultkrise i flere regioner i Etiopia

Sulten brer seg i flere regioner i Etiopia etter at konflikten har spredt seg fra Tigray. Hundretusener risikerer livstruende sult, mange av dem barn.

Saken oppdateres.

Både FNs barnefond Unicef og Verdens matvarefond (WFP) slår alarm om situasjonen i regionene Amhara og Afar.

Unicef-sjef Henrietta Fore uttalte mandag at volden og fordrivelsene i Afar og andre områder som grenser til Tigray-provinsen, har ført til en katastrofal situasjon for barna.

– Det kommer etter måneder med kamper i Tigray, noe som har ført til at om lag 400.000 mennesker, deriblant 160.000 barn, har havnet i sultlignende forhold, sier hun.

TPLF rykker fram

Responsdirektør for Tigray i Verdens matvarefond (WFP) Michael Dunford sier at rundt 300.000 mennesker i de to naboregionene står på randen av en sultkrise.

Krigen i Etiopia startet med en regjeringsoffensiv mot lokale ledere i Tigray i november. Selv om statsminister Abiy Ahmed lovet en rask seier, har kampene mellom regjeringsstyrkene og Tigrayfolkets frigjøringshær (TPLF) fortsatt.

I juni greide TPLF overraskende å ta tilbake kontrollen over provinshovedstaden Mekele, og de har siden rykket østover til Afar-regionen og sørover til Amhara-regionen.

– Fordrevne massakrert

Fore sier hun er sterkt bekymret over meldinger om at 200 sivile ble drept i et angrep mot fordrevne familier i Afar torsdag forrige uke. Blant de drepte skal det ha vært over 100 barn.

Familiene skal ha søkt tilflukt i en helseklinikk og en skole.

– Viktige matforsyninger skal også ha blitt ødelagt i et område som allerede opplever krisenivåer på undernæring og matusikkerhet, sier Unicef-sjefen.

– Livstruende for mange barn

– Unicef anslår at ti ganger så mange barn vil lide under livstruende underernæring i Tigray de neste tolv månedene, føyer hun til.

Hun understreker at det samtidig skjer en systematisk ødeleggelse av helsetjenester som barn og lokalsamfunn er avhengige av for å overleve.

Ifølge Unicef lider til sammen 4 millioner mennesker av matkrise og matusikkerhet i Tigray, Afar og Amhara. 2 millioner mennesker er fordrevet, hvorav over 100.000 av kamper den siste tiden.

(©NTB)

På forsiden nå