Første dødsfall som følge av orkanen Ida

Orkanen Ida traff søndag Louisiana som en av de kraftigste orkanene noen gang i USA. Minst én person har mistet livet, og hele New Orleans er strømløst.

Deler av et tak som ble blåst av en bygning, sperrer en gate i French Quarter i New Orleans. Orkanen Ida har ført til store skader, og hele byen var uten strøm natt til mandag lokal tid.  Foto: Eric Gay/AP/NTB

Saken oppdateres.

Orkanen har ført til betydelige materielle skader, og får skylda for minst ett dødsfall. Sheriffen i Ascension fylke skriver at en person i Baton Rouge-forstaden Prairieville døde av skadene etter at et tre veltet.

New Orleans' nesten 400.000 innbyggere er etter strømbruddet enda mer utsatt for flom, samtidig som de står uten aircondition i svært høye sommertemperaturer. Til sammen var mer enn 1 million kunder uten strøm i Louisiana og nabodelstaten Mississippi natt til tirsdag lokal tid, ifølge overvåkingstjenesten Poweroutage.

I New Orleans brukes strøm fra leverandøren Entergy som reserveløsning for pumpene som fjerner vann fra gatene, og det ventes at de store regnmengdene fra Ida vil sette systemet på prøve.

Det er meldt om store vannmengder og skader på hus og infrastruktur lenger sør i delstaten, der orkanen først traff land.

En mann tar en selfie av bølgene på Lake Pontchartrain i New Orleans.   Foto: Gerald Herbert/AP/NTB

LES OGSÅ: Orkanen Ida har nådd kategori 4

Blant de kraftigste

Ida traff Louisiana som en kategori 4-orkan med vindhastighet på 67 meter i sekundet. Den er den femte kraftigste orkanen som noen gang har rammet Fastlands-USA.

Etter noen timer ble Ida nedjustert til kategori 2 mens den bevegde seg innover i delstaten. Områdene som ligger an til å bli hardest rammet, rommer blant annet petrokjemiske anlegg og viktige havner. Det er også en del av USA der lav vaksinasjonsrate og spredning av delta-varianten har ført til tiltakende koronasmitte.

I New Orleans planlegger sykehusene å holde fortet med nesten fulle avdelinger, tross uværet. Årsaken er at sykehus andre steder i området lider under like stort press og har lite plass til evakuerte pasienter. Samtidig utgjør tilfluktslokaler en risiko for smittespredning.

En kvinne og et barn i New Orleans forsøker å skjerme seg for den sterke vinden.  Foto: Eric Gay/AP/NTB

16 år etter Katrina

Orkanen traff land på dagen 16 år etter at Katrina rammet Louisiana og Mississippi.

Katrina fikk skylden for 1.800 dødsfall. Det ble katastrofal flom da dikene rundt New Orleans brast. Dikene har siden blitt kraftig forsterket, og de lokale myndighetene tror ikke vann fra Ida vil kunne trenge igjennom.

Det er imidlertid frykt for at byens systemer med pumper, rør og kanaler kan svikte, om det, som meldt, kommer opp mot en halvmeter med regn. Biden-administrasjonen har godkjent kriseerklæringer for Louisiana og Mississippi.

Louisiana-guvernør John Bel Edwards ba søndag delstatens innbyggere om å forbedere seg på at det kan bli tøft i ukene som kommer.

– Mange, mange mennesker kommer til å bli satt på prøve på måter vi kun kan forestille oss i dag, sa han.

På forsiden nå