EU vil hjelpe Ukraina med å holde varmen i vinter

EU lover å gjøre en innsats for å sikre at Ukraina får den gassen de trenger denne vinteren. Det er også inngått flere avtaler for å styrke båndene.

Saken oppdateres.

Skyhøye gasspriser og strid om rørledningen Nord Stream 2, som bringer russisk gass til EU, dannet bakteppet for tirsdagens toppmøte mellom EU og Ukraina.

EU mener at landet ikke må være altfor avhengig av russisk gass denne vinteren, og lover å se på muligheten for at landet kan få eksportert gass fra EUs medlemsland.

– Jeg forstår Ukrainas bekymringer om gassforsyninger sett i lys av de meget lave gassleveransene fra Gazprom. Det er et problem, ikke bare denne vinteren, men også kommende vintre, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Hun møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev sammen med EU-president Charles Michel.

– Derfor vil Kommisjonen, sammen med ukrainske eksperter, utforske forskjellige scenarioer for å sikre tilstrekkelige leveranser til Ukraina, la hun til

Norge håver inn

Den russiske olje- og gassgiganten Gazprom er ventet å eksportere mindre gass gjennom Ukraina når den omstridte rørledningen Nord Stream 2 kommer i full drift. Den går direkte fra Russland til Tyskland via Østersjøen.

Med Nord Stream 2 i drift kan Ukraina miste over 1 milliard euro per år i avgifter på gassen som passerer landet på vei til EU. Zelenskyj har tidligere kritisert rørledningen – i likhet med myndighetene i USA, som lenge forsøkte å stanse den.

Russland er EUs største leverandør av naturgass. Norge ligger på andre plass. Den siste måneden har skyhøye gasspriser ført til rekordinntekter for den norske olje- og gassnæringen.

Samtidig er forbrukere i EU hardt rammet av høye gass- og strømpriser.

– Noe kan briste

Russland er blitt anklaget for å ha redusert gasseksporten til EU for å presse fram endelig godkjenning av Nord Stream 2. Men dette er blitt avvist av russiske myndigheter.

I stedet har president Vladimir Putin hevdet at det er risikabelt å øke gasseksporten gjennom Ukraina siden rørledningene der mangler vedlikehold.

– Noe kan briste der hvert øyeblikk, sa Putin i forrige uke.

Mer flytrafikk

På dagsordenen for tirsdagens samtaler i Kiev sto også den langvarige konflikten i Øst-Ukraina. Her har ukrainske regjeringsstyrker siden 2014 kjempet mot russisk-støttede separatister.

I en felles uttalelse etter møtet heter det at de tre lederne fortsatt ønsker å styrke det politiske forbindelsen og den økonomiske integrasjonen mellom Ukraina og EU.

Det ble også signert en avtale som skal tilrettelegge for mer flytrafikk mellom Ukraina og EU-land.



(©NTB)

På forsiden nå