Polens tidligere førstedamer med flyktningappell

Tre av Polens tidligere førstedamer krever at flyktninger og migranter ved landets grenser får menneskelig behandling.

Saken oppdateres.

Lørdag deltok to av de tidligere førstedamene i en protest foran grensevaktkontorene i byen Michalowo like ved den hviterussiske grensen øst i Polen, melder det polske nyhetsbyrået PAP.

Aksjonen har fått navnet «Mødre ved grensen».

– Vi tar spesielt avstand fra den umenneskelige behandlingen av barn, sier Anna Komorowska, som er gift med Bronislaw Komorowski, Polens president fra 2010 til 2015.

Innbyggere i grenseområdet ble bedt om å tenne grønne lys i vinduene sine for å vise vilje til å hjelpe.

Piggtråd og unntakstilstand

Jolanta Kwasniewska, ektefellen til ekspresident Aleksander Kwasniewski, var også til stede under demonstrasjonen. Dauta Walesa, kona til nobelprisvinner og ekspresident Lech Walesa, støtter appellen selv om hun selv ikke var til stede.

Den nasjonalkonservative polske regjeringen har iverksatt harde tiltak for å stanse et stort antall potensielle asylsøkere som forsøker å krysse grensen fra Hviterussland.

Det er blitt bygget et piggtrådgjerde langs grensen, og myndighetene har erklært unntakstilstand, noe som betyr at journalister og hjelpeorganisasjoner ikke får komme inn i området.

Minusgrader

Det er nå minusgrader om natten i området, og menneskene som er samlet på hviterussisk side av grensen, mangler både mat og klær for å holde varmen. De har vært strandet i området i flere uker.

FNs høykommissær krevde fredag umiddelbar handling for å hindre at flere dør. Så langt er det registrert åtte dødsfall ved grensen til Polen, Latvia og Litauen.

EU anklager den hviterussiske lederen Aleksandr Lukasjenko for å sende flyktninger og migranter til EUs yttergrenser etter at vestlige land innførte sanksjoner mot landet.

(©NTB)

På forsiden nå