Minst tolv barn omkom i bussbrann i Bulgaria

Minst 45 personer, tolv av dem barn, mistet livet etter at en buss tok fyr på en motorvei i Bulgaria. Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

Saken oppdateres.

Bussen tok fyr på en motorvei vest i Bulgaria natt til tirsdag. Bussen var fra Nord-Makedonia, og det er antatt at alle de døde var nordmakedonere. De var på vei fra en ferietur i Istanbul i Tyrkia til Skopje i Nord-Makedonia.

Innenriksminister Bojko Rasjkov i Bulgaria kaller åstedet «et forferdelig syn.»

– Jeg har aldri sett noe slikt før, sa han til journalister på stedet.

Det undersøkes fortsatt om det var en teknisk feil på kjøretøyet eller om det var en menneskelig feil som forårsaket ulykken.

Tolv barn

Nordmakedonske myndigheter opplyser at tolv av dem som døde i ulykken, var barn.

Hendelsen fant sted rundt klokka 2, ifølge Nikolai Nikolov, som er brannansvarlig i departementet. Nyhetsbyrået DPA siterer det statlige bulgarske nyhetsbyrået BTA på at ulykken skjedde rundt fire mil sør for hovedstaden Sofia.

– 45 eller 46 mennesker døde. Sju passasjerer ble reddet, sier Nikolov til kringkasteren BNT.

De sju er fraktet til et sykehus i Sofia med brannskader, fikk BTV opplyst tidligere.

– Stor tragedie

Bulgarias fungerende statsminister Stefan Janev kaller ulykken en stor tragedie.

– La oss håpe at vi lærer noe fra denne tragiske ulykken, slik at vi kan forhindre slike hendelser i framtiden, sier Janev.

Nord-Makedonias statsminister Zoran Zaev tror de fleste omkomne kommer fra landet.

– Vi vet ikke om alle ofrene er fra Nord-Makedonia, men vi antar at de er det fordi bussen er registrert i landet, sa han i et intervju med Nova TV.

Albanske myndigheter opplyser at nesten alle de døde er etniske albanere. Zaev er på vei til stedet, det er også Albanias statsminister Edi Rama.

Tvillinger på fire år skal være blant de døde, ifølge flere medier. Ellers er mange av de døde mellom 20 og 30 år ifølge tjenestemenn.

Blant de overlevende er fem fra Nord-Makedonia, en er fra Serbia og en er fra Belgia, ifølge Utenriksdepartementet i Nord-Makedonia.

Ble vekket av eksplosjon

En av de overlevende forteller den bulgarske TV-kanalen bTV at han sov på bussen før han ble vekket av en eksplosjon. Noen fikk knust vinduer og hoppet ut av bussen, mens andre ble sittende fast.

Ifølge politisjef Stanimir Stanev døde sjåføren på bussen umiddelbart, noe som gjorde at ingen kunne åpne dørene til bussen.

Turistfirmaet bussen er registrert på, har foreløpig ikke svart på henvendelsene til nyhetsbyråene.

Landesorg

Regjeringen i Nord-Makedonia har erklært en tre dagers landesorg. Flaggene vil være på halv stang og offentlige arrangement avlyses.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kondolerer overfor familie og venner til de døde.

– I disse forferdelige tider står Europa i solidaritet med dere, sier von der Leyen.

Bulgaria er et av landene i Europa med flest trafikkdødsfall i forhold til befolkningen. Tall fra EU-kommisjonen viser at 89 personer per 100.000 innbyggere dør i trafikken hvert år, skriver nyhetsbyrået AP.(©NTB)

På forsiden nå