Israel og Marokko undertegnet historisk avtale

Israel og Marokko har inngått en historisk avtale, som legger grunnlaget for deling av etterretning, sikkerhetssamarbeid og fremtidig våpensalg.

Saken oppdateres.

Avtalen er resultatet av besøket til den israelske forsvarsministeren Benny Gantz i Marokko. De to landene normaliserte forholdet til hverandre i fjor

Gantz sier i en uttalelse at avtalen var «svært betydningsfull og gir oss muligheten til å utveksle ideer, utvikle felles prosjekter og gir eksportmuligheter for det israelske militæret.»

Dette er den første slike avtalen Israel har undertegnet med et hovedsakelig arabisk land, ifølge en israelsk tjenesteperson.

I fjor signerte Marokko, De forente arabiske emirater, Bahrain og Sudan avtaler om å normalisere forhold til Israel som en del av president Trumps såkalte Abraham-avtale.

Gantz Marokkobesøk var det første av en israelsk forsvarsminister til et av de arabiske landene som har normalisert forholdene til Israel.

Israel og Marokko har hatt diplomatiske bånd på lavt nivå siden 1990-tallet, men de ble brutt av Marokko ved utbruddet av den andre palestinske intifadaen i 2000.

(©NTB)

På forsiden nå