Slovakia stenger i to uker – har verdens høyeste smittetrykk

Slovakia innfører korona-nedstenging fra torsdag. Landet har verdens høyeste smittetrykk, og under halvparten av befolkningen er vaksinert.

Saken oppdateres.

Restauranter og butikker som selger ikke-nødvendige varer, stenges de neste to ukene. Skolene forblir åpne, noe som er i strid med rådet fra landets nasjonale ekspertråd, men med obligatorisk testing og munnbindpåbud.

Folk vil bare kunne forlate hjemmene sine dersom de har gyldig grunn. Det omfatter innkjøp av nødvendige varer og reise til jobb, skole eller vaksinasjonssted.

– Regjeringen har godkjent en nedstenging for de neste to ukene, sa økonomiminister Richard Sulik ifølge nyhetsbyrået AFP.

Gjelder også vaksinerte

Ingen unntak er planlagt for dem som er vaksinert. Situasjonen skal vurderes på nytt etter ti dager.

– Skoler blir det siste som stenger, vi holder fast på at de må være åpne. Vi er også enige om at testing på skolene må være obligatorisk, sier Sulik.

I tillegg skal opptil 1.000 soldater bistå helsevesenet med å håndtere pandemien, opplyser regjeringen.

Ny smitterekord

Slovakia registrerte onsdag ny smitterekord, med over 10.300 nye koronatilfeller i en befolkning på 5,5 millioner. 3.200 mennesker er lagt inn på sykehus med covid-19. Det er langt flere enn det helsedepartementet regner som et kritisk nivå, og Slovakia kan bli nødt til å be om hjelp fra andre EU-land.

Landet de siste to ukene registrert 2.440 koronasmittede og 12,3 døde per 100.000 innbyggere. Det er det høyeste smittetrykket i verden, tett fulgt av Slovenia og Østerrike.

Sliter med vaksinering

Norge har til sammenligning registrert 494 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere. Samtlige land på smittetrykkets topp tolv-liste ligger i Europa, alle med over 900 smittede per 100.000 innbyggere.

Samtidig sliter Slovakia med å få folk til å vaksinere seg. Landets vaksinedekning er på 45,7 prosent, blant EUs laveste. Over 80 prosent av de innlagte koronapasientene er ikke fullvaksinert, ifølge helsedepartementet.

Hittil i pandemien har Slovakia påvist mer enn 631.000 smittetilfeller og over 14.000 koronarelaterte dødsfall.


(©NTB)

På forsiden nå