Varselsskudd avfyrt for å roe opptøyer på Salomonøyene

Bygninger er igjen blitt satt i brann og butikker plyndret i Salomonøyenes hovedstad Honiara fredag. Ifølge AFP er det avfyrt varselsskudd for å roe opptøyene.

Saken oppdateres.

Både Australia og Papa Ny-Guinea har sendt fredsbevarende styrker til landet i et forsøk på å roe ned situasjonen.

Nyhetsbyrået AFPs utsendte melder lokale politifolk har avfyrt varselskudd og brukt tåregass for å stanse folk som prøvde å ta seg fram til statsminister Manasseh Sogavares bolig.

Tusenvis av mennesker, enkelte med økser og kniver, har herjet i områdene Chinatown og Point Cruz, samt næringslivsdistriktene, ifølge nyhetsbyrået.

I Chinatown ble et stort lagerhus satt fyr på, noe som forårsaket en eksplosjon som gjorde at massevis av mennesker løp fra stedet i panikk.

Den lille øynasjonen i Stillehavet er svært preget av voldelige demonstrasjoner mot Sogavares regjering.

De fleste demonstrantene i Honiara skal være fra naboøya Malaita, der folk lenge har følt seg oversett av landets regjering. Den lokale regjeringen på øya var også sterkt imot landets avgjørelse i 2019 om å skrote diplomatiske forbindelser til Taiwan, og heller se til Kina.

Kritikerne mener Sogavare, som sto bak avgjørelsen, står Beijing for nært. Sogavare gir utenlandsk innblanding skylda for uroen.

(©NTB)

På forsiden nå