WHO drøfter internasjonalt samarbeid om pandemihåndtering

Mandag startet et ekstraordinært møte i Verdens helseorganisasjon for å diskutere internasjonal pandemihåndtering. Flere land vil ikke ha en bindene traktat.

Saken oppdateres.

Det ekstraordinære møtet mellom medlemslandene i WHO pågår fram til onsdag. Forsøket på å styrke den internasjonale pandemihåndteringen kommer samtidig som den nye og smittsomme omikronvarianten skaper bekymring verden over.

Flere EU-land vil gjerne ha en bindene avtale, eller traktat, som sluttprodukt. Men blant andre USA har sagt at før man kan ha det som mål, må innholdet utarbeides.

En traktat vil måtte ratifiseres i hvert medlemsland, noe som vil føre til politisk debatt og forhandlinger innad i en rekke land.

Det er uklart hva alternativet skal være, men et innledende utkast foreslår å danne et «mellomstatlig forhandlingsorgan» for å forbedre både beredskap og håndtering av en ny pandemi.

Møtet denne uken er et forsøk på å se på pandemiproblematikken med et langsiktig perspektiv. Det vil sannsynligvis ta måneder eller år før en FN-støttet avtale trer i kraft.(©NTB)

På forsiden nå