Korrupsjonsanklagede Sebastian Kurz forlater politikken

Østerrikes tidligere statsminister Sebastian Kurz gir seg i politikken og sier han ser fram til å forsvare seg mot korrupsjonsanklagene i retten.

Saken oppdateres.

– For meg begynner et nytt kapittel i mitt liv i dag, sa Kurz på en pressekonferanse torsdag.

Her kunngjorde han at han går av både som leder for høyrepartiet ÖVP og som partiets parlamentariske leder.

Kurz har gjort en politisk kometkarriere og ble i 2017 Europas yngste statsminister, 31 år gammel.

De siste månedene har imidlertid karrieren fått en kraftig knekk som følge av korrupsjonsanklager. I oktober trakk han seg som statsminister, og få uker senere mistet han sin juridiske immunitet.

Han er nå en av flere i partiet som er under etterforskning. Selv avviser han anklagene.

I helgen ble han dessuten far til en liten sønn, noe som også har bidratt til at han trekker seg, ifølge avisen Kronen Zeitung.

– Ingen helgen

Kurz insisterer på at han verken er en helgen eller en forbryter.

– Jeg er et menneske med styrker og svakheter, sa Kurz og la til at han ser fram til å forsvare seg mot korrupsjonsanklagene i retten.

Kurz, som nå er 35 år, sitter fortsatt i nasjonalforsamlingen.

Regjeringssamarbeidet mellom ÖVP og De grønne har fortsatt etter at Kurz gikk av. Statsministerposten ble overtatt av tidligere utenriksminister Alexander Schallenberg.

Østerrikske medier har meldt at innenriksminister Karl Nehammer er aktuell som ny ÖVP-leder og at han muligens vil erstatte Schallenberg som statsminister.

– Manipulerte medier

Anklagene går ut på at Kurz og noen av hans nærmeste medarbeidere brukte offentlige midler for å sikre at Kurz fikk positiv omtale i pressen. Kampanjen skal ha begynt i 2016, mens Kurz var utenriksminister, og målet skal ha vært at han skulle bli partileder og statsminister.

Kurz' første regjering kollapset etter to år som følge av en skandale i det høyrepopulistiske samarbeidspartiet FPÖ. Men han kunne ta fatt på en ny periode som statsminister etter nyvalget høsten 2019, da som leder av en topartiregjering med ÖVP og De grønne.(©NTB)

På forsiden nå