Spent stemning da Blinken og Lavrov møttes i Stockholm

Ukraina-konflikten står høyt på agendaen under OSSE-møtet i Stockholm, hvor USAs utenriksminister Antony Blinken og hans russiske motpart Sergej Lavrov deltar.

Saken oppdateres.

Det er første gang siden 2017 at både USA og Russland sender sine utenriksministere på det årlige ministermøtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

På møtet står blant annet Ukraina-konflikten høyt på agendaen. Ukraina har uttalt at de ønsker å få tilbake den annekterte Krim-halvøya, noe president Vladimir Putin karakteriserer som «en trussel», ifølge Kreml.

Flere vestlige land har den siste tiden uttrykt bekymring for at Russland skal angripe Ukraina og invadere landet.

I forkant av møtet forsikrer Blinken om at Nato står bak Ukraina og landets selvstendighet.

Krim-anneksjon

Forholdet mellom landene har vært spent siden Russland annekterte Krim-halvøya, noe som skjedde etter en folkeavstemning som resulterte i flertall for løsrivelse fra Ukraina og innlemmelse i Russland.

Avstemningen ble imidlertid gjenstand for kraftig kritikk. Den fant sted etter at russiske spesialstyrker få uker tidligere hadde tatt kontroll over området, som fra før huset en stor russisk marinebase.

Den russiske anneksjonen anerkjennes ikke av omverdenen, med unntak av et fåtall russiskkontrollerte opprørsrepublikker.

Migrantkrise

Etter anneksjonen av Krim-halvøya har ukrainske regjeringsstyrker ligget i krig med russiskstøttede separatister i Donetsk og Lugansk øst i Ukraina.

Migrantkrisen og den spente situasjonen på grensa mellom Hviterussland og Polen ligger også på delegatenes bord i Stockholm.

Fra Norge stiller utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), som møtte Lavrov da Barentsrådet var samlet i Tromsø i oktober. I den anledning snakket Huitfeldt også med Blinken på telefon, men de to har ennå ikke møtt hverandre ansikt til ansikt.


(©NTB)

På forsiden nå