Røde Kors: Omikron viser faren ved vaksineulikheter

Oppblomstringen av omikronvarianten av koronaviruset er det endelige beviset på faren som ulik vaksinasjonstakt verden rundt fører til, mener Røde Kors.

Saken oppdateres.

– Det vitenskapelige miljøet har advart verdenssamfunnet flere ganger om risikoen for at splitter nye varianter kan dukke opp på steder der det er meget lav vaksinasjonsrater, sier Francesco Rocca, president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde halvmåne-foreninger (IFRC).

Rundt 65 prosent av innbyggerne i høyinntektsland har fått minst én vaksinedose. Litt over 7 prosent av innbyggerne i fattige land har fått minst én dose, viser tall fra FN.

Vestlige land har blitt anklaget for å hamstre vaksiner. Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppfordret dem til å unngå å starte igangsetting av en tredje dose mens millioner av mennesker verden rundt ennå ikke har fått sin første dose.

– Dette er en egoistisk tilnærming fra Vesten. Dette er en blind tilnærming. Det er utrolig at vi fortsatt ikke innser hvor tett vi er koblet til hverandre. Det er derfor jeg kaller omikronvarianten det endelige beviset, sier Rocca.

(©NTB)

På forsiden nå