WHO ber om nye vaksiner som beskytter mot smitte

Verdens helseorganisasjon advarer mot stadig vaksinepåfyll som en strategi mot covid-19, og vil heller ha nye vaksiner som virker bedre mot virusvarianter.

Saken oppdateres.

– En vaksinestrategi basert på gjentatte oppfriskningsdoser av den originale vaksineblandingen vil sannsynligvis ikke passe eller være bærekraftig, sier WHOs tekniske rådgivningsgruppe på området.

Ifølge gruppa viser foreløpige data at eksisterende vaksiner er mindre effektive i å forhindre symptomatisk koronasykdom forårsaket av den nye omikronvarianten, men trolig fortsatt beskytter godt mot alvorlig sykdom.

Fordi omikronvarianten sprer seg så raskt verden over, anbefaler gruppa at man utvikler nye vaksiner som ikke bare beskytter mot sykdom, men også gjør mer for å forhindre smitte i utgangspunktet. Inntil slike vaksiner er blitt utviklet mener gruppa man må oppdatere de eksisterende vaksineblandingene slik at de fortsetter å beskytte mot sykdom fra nye varianter.

(©NTB)

På forsiden nå