Medier: Viktig svensk Nato-rapport peker på fordeler med Nato-medlemskap

Den svenske regjeringen og Riksdagen legger fredag fram en sikkerhetspolitisk analyse som danner grunnlag for landets Nato-beslutning.

Saken oppdateres.

Lister opp fordeler

Inntil nå har Sverige, i likhet med Finland, offisielt vært nøytralt. Men i begge landene skjøt Nato-debatten fart da Russland invaderte Ukraina.

Sverige har i dag en rekke forsvarssamarbeid, blant annet med Storbritannia og USA, i tillegg til et tett samarbeid med Finland.

De nåværende samarbeidene gir imidlertid ingen formell garanti om Nato-beskyttelse dersom Sverige blir truet eller angrepet. Evnen til å avskrekke et russisk angrep begrenses av at samarbeidene ikke har gjensidige forsvarsforpliktelser, står det i utkastet til analysen.

Ikke entydig anbefaling

Krigen i Ukraina har gjort det klart at Natos artikkel 5, som sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på hele alliansen, kun gjelder for Nato-medlemmer og ikke nødvendigvis partnere, som Ukraina og Sverige, påpekes det.

Analysen gir ikke en entydig anbefaling om Sverige bør søke medlemskap eller ikke, ifølge TT. Tidligere har også Expressens kilder sagt dette.

(©NTB)

På forsiden nå