Russisk soldat for retten i Ukraina etter drap på sivilist

En russisk soldat møtte fredag i den første krigsforbryterrettssaken i Ukraina etter Russlands invasjon, tiltalt for drap på en ubevæpnet, sivil ukrainsk mann.

Saken oppdateres.

Rettssaken mot den russiske krigsfangen er den første etter at invasjonen begynte i februar. Kontoret til Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktovas har opplyst at de undersøker 10.700 mulige krigsforbrytelser og flere enn 600 mistenkte.

Med en stor gruppe journalister til stede ble den tiltalte russiske sersjanten Vadim Vadim Sjysjimarin fredag formiddag ført inn i rettslokalet hvor han måtte oppholde seg i et avlukke av glass.

I en video offentliggjort av den ukrainske sikkerhetstjenesten 4. mai, vises Sjysjimarin, som er tiltalt for drapet i den nord-ukrainske landsbyen Tsjupakhivka.

– Jeg ble beordret til å skyte, sier den 21 år gamle soldaten i videoen.

– Jeg skjøt et skudd mot ham. Han falt. Vi fortsatte videre, sier Shyshimarin.

21-åringen risikerer nå livstid i fengsel dersom han blir funnet skyldig etter ukrainske krigslover.

Ifølge riksadvokaten var de russiske troppene på retrett etter å ha tapt mot ukrainske styrker 28. februar. De hadde kapret en privatbil da soldatene så en 62 år gammel mann gå på fortauet mens han snakket i telefonen. Han var bare noen meter fra huset sitt da han ble skutt, angivelig fordi de russiske soldatene ikke ville han skulle melde fra om at han hadde sett dem.


(©NTB)

På forsiden nå