500 yezidier drept – over 20 000 flyktet ned fra Sinjar

ISIL har drept 500 yezidier, ifølge irakiske myndigheter. Samtidig melder de kurdiske selvstyremyndighetene at over 20 000 har kommet seg ned fra Sinjar-fjellet.

Røyk stiger under et sammenstøt mellom kurdiske peshmerga-styrker og soldater fra ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL) i nærheten av Sinjar i Nord-Irak før helgen.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

De 500 drepte yezidiene ble drept og lagt i massegraver. I tillegg ble flere kvinner og barn gravlagt levende, sier Iraks menneskerettighetsminister Mohammed Shia al-Sudani til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier ytterligere 300 kvinner er tatt til fange av den sunnimuslimske ekstremistgruppen Den islamske staten (ISIL).

Lørdag kveld sa øyenvitner at ISIL hadde omringet 300 familier fra Iraks religiøse minoritet yezidiene i byene Koja, Hatimiya og Qaboshi. Ekstremistene truet med å drepe dem, dersom de ikke konverterte til Islam. Det er foreløpig ikke kjent om det er disse menneskene som skal ha blitt drept.

Flyktet fra fjellet

Samtidig sier kurdiske selvstyremyndigheter til AFP at over 20 000 av de 50 000 flyktningene som har vært omringet på Sinjar-fjellet i Nord-Irak har flyktet og er i sikkerhet.

Flyktningene rømte til Syria og har blitt eskortert tilbake til Irak av kurdiske styrker. I alt søkte rundt 50 000 flyktninger tilflukt på fjellet etter at opprørsgruppen Den islamske staten (ISIL) erobret byen Sinjar.

USA har startet luftangrep mot ISIL rundt fjellet. I tillegg har både amerikanske og britiske fly sluppet nødhjelp til flyktningene, som sto i fare for å dø av sult og vannmangel.

Åpnet vei

Lørdag kveld meldte kurdiske sikkerhetsstyrker at de hadde åpnet opp en vei ned fra fjellet. De sa det er de amerikanske luftangrepene mot ISIL som gjorde det mulig å åpne veien.

ISIL har som erklært mål å opprette en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria. I juni innledet gruppen en offensiv mot Nord-Irak, og har sammen med andre sunniarabiske opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul. 

På forsiden nå