Slapp fri 350 syke barn, eldre og handikappede

350 eldre, handikappede og syke barn fra folkegruppen yezidier er blitt sluppet fri av den ytterliggående gruppen Den islamske stat (IS) nord i Irak.

Kurdiske sikkerhetsstyrker hjelper en av yezidiene som ble sluppet fri av IS utenfor Kirkuk. 

Saken oppdateres.

Gruppen ble sluppet ut av et IS-kontrollert område i nærheten av byen Kirkuk. Det uklart hvorfor IS har bestemt seg for å frigi yezidiene, melder BBC.

I fjor drepte og fordrev IS tusenvis av yezidier i Nord-Irak. IS erobret i august byen Sinjar, som ligger nær grensa til Syria. Erobringen førte til at befolkningen i byen, som for det meste er yezidier, flyktet fra Sinjar. I tillegg ble titalls yezidier drept for å nekte å konverterte til islam.

Khodr Domli, som kjemper for yezidienes rettigheter, har møtt gruppen som ble sluppet fri.

- Noen er såret, andre er handikappede og mange lider av mentale og psykiske problemer, sier han.

Mange av dem fryktet at de skulle kjøres bort for å bli henrettet, men i stedet ble de kjørt til en grensepost mellom det IS-kontrollerte området og Kirkuk.

- Det har vært så vanskelig. Ikke på grunn av matmangelen, men også fordi jeg har brukt så mye tid på å være redd, sier en eldre mann i rullestol til AFP.

Det anslås at fortsatt blir rundt 3000 yezidikvinner og barn holdt fanget av IS.

Yezidiledere og menneskerettighetsforkjempere advarte i august om et mulig folkemord og dette var en av hovedårsakene til at USA begynte bombingen av IS.

På forsiden nå