Bygger tempel til Odins ære

På Island bygges nå det første tempelet til de norrøne guder siden vikingtiden.

Høyprest: Allsherjargode Jörmundur Ingi Hansen under sin innføring som allsherjargode 1994. Foto Jónína K. Berg /asatru.is / Wikipedia 

Saken oppdateres.

Innbyggerne på Island ( eller alle andre som vil, for den saks skyld) kan snart besøke et spesialbygd tempel til ære for de norrøne gudene, opplyser den britiske avisen The Guardian som har fått historien oversatt fra Reuters i Reykjavik.

Åsatru ( en gren innen et mangfold av ny hedenske trosretninger hentet fra norrøn mytologi) har vokst seg stor i de seneste årene. På Island skal det nå bygges et tempel der alle som ønsker det, i all offentlighet, kan ta del i både ritualer, bønner og meditasjon basert på gammel norrøn mytologi og religion.

Et kulturelt fenomen

Norrøn mytologi var et kulturelt fenomen, og som de fleste førlitterære trosforestillinger, hadde de som praktiserte troen antagelig ikke det samme navnet for deres religion før de kom i kontakt med folk utenfor deres område eller med en konkurrerende tro. De litterære kildene som referer norrøn hedendom ble skrevet ned etter at religionen hadde gått tilbake og kristendommen hadde fått et solid grep om de nordiske landene og norrøne øyene i vest i havet. Den danske religionsforsker Jens Peter Schjødt har beskrevet norrøn hedendom som praksisorientert. Nordboerne la ikke vekt på moral, men fokusert på overholdelsen av en rekke religiøse plikter. Formålet med religionsutøvelsen var å opprettholde et godt forhold til de krefter som styrte verden

Det var ikke nødvendigvis de samme gudene som ble dyrket på de forskjellige stedene. Og i det tilfellet det dreide seg om de samme, så var ofte navnene forskjellige. Men sentralt i norrøn mytologi står Odin, Tor og Frøy.

Ásatrúarfélagið

Dyrkingen av de norrøne guden måtte vike for kristendommen for rundt regnet 1000 år tilbake, men en moderne versjon av åsatrua har i de siste årene blitt stadig mer populært i de nordiske landene og da spesielt på Island.

 - Jeg tror ikke at noen lengre tror på en gud med ett øye som rir på en hest som har åtte ben, sier Hilmar Örn Hilmarsson, Ásatrúarfélagið-prest til Reuters Reykjavik.

 - Vi ser på disse historien mer som poetiske metaforer og manifestasjoner av krefter i naturen og den menneskelige psykologi.

Medlemskapet i Ásatrúarfélagið har tredoblet seg i Island i løpet av de siste ti årene. Trossamfunnet har i dag 2 400 medlemmer. Noe som seg selv kanskje ikke høres all verden ut, men med tanke på at Island i dag teller 330 000 innbyggere så utgjør dette en overraskende stor prosentandel av innbyggertallet.

Med utsikt over Reykjavik

Tempelet som er planlagt å bygges i en sirkulær form skal ligge med utsikt over Reykjavik. Tempelet er ment å bli et sted for både bryllup, begravelser i tillegg til seremonier for nye medlemmer og dåp.

Ásatrúarfélagið feirer år de gamle ritualet med å avholde blot ( høytider som midtvinterblot, sommermål, midtsommerblot og vinternetter). Disse går ut på å spise, drikke, danse og lesing fra sentrale tekster - men den rituelle slaktingen av dyr og den gamle tradisjonen med å stenke blodet fra de ofrede dyrene på deltakerne blir ikke gjennomført.

Ásatrúarfélagið-prest: Allsherjargode Hilmar Örn Hilmarsson under ett bryllup i  2009. Foto Jónína K. Berg /asatru.is / Wikipedia 

Ásatrúarfélagið-prest: Allsherjargode Hilmar Örn Hilmarsson under ett bryllup i 2009. Foto Jónína K. Berg /asatru.is / Wikipedia 

På forsiden nå