Besøkte Trondheim i 2010

Kunstneren Lars Vilks har levd med dødstrussel siden han i 2007 tegnet profeten Muhammed som en hund.

Saken oppdateres.

I 2010 deltok den omstridte kunstneren på seminaret «Samtidskunst og prostitusjon» i Trondheim. Det var ArtScene Trondheim, et uavhengig nettmagasin for samtidskunst, som var arrangør.

- Det var stor sikkerhet rundt Vilks også den gang, og det var politibetjenter som var til stede. Så vidt jeg husker, hadde det vært en episode i Sverige hvor det hadde vært bråk på et møte hvor Vilks deltok, forteller Marit Kristine Flåtter, ansvarlig redaktør for nettmagasinet ArtScene.

Eskalert

Hun sier at de likevel ikke var bekymret for sikkerheten rundt seminaret som foregikk på Kunstakademiet i Trondheim (KIT).  Den omstridte Muhammed-tegningen var ikke et tema for møtet.

- Det var en annen situasjon da enn det er nå. Det er helt tydelig at situasjonen har eskalert, motsetningene har blitt mye sterkere, og det er mye større aggresjon i dag, sier Flåtter som selv hadde Vilks som professor da hun gikk på kunstakademiet i Bergen i 2002-2005.

Hun er selv i København i helga, og befinner seg i bydelen Nørrebro utenfor hovedstaden. Hun visste også om debattmøtet som Vilks deltok på. Flåtter hadde

- Jeg har akkurat fått med meg hva som har skjedd. Det er klart dette er svært alvorlig, sier Flåtter.

Slåsskamp

I et intervju med Adresseavisen i forbindelse med besøket i Trondheim i 2010, fortalte Vilks om dødstrusselen han levde med.

- Jeg blir oppdatert på situasjonen min hver uke, og har fått beskjed om å være «en garde». Men jeg bor hjemme, så folk vet hvor jeg oppholder meg. Dødstruslene er ikke det verste, det verste er debattører og intellektuelle som vil rettferdiggjøre at det er min egen feil, uttalte han.

Noen måneder før Vilks kom til Trondheim, brøt det ut slåsskamp i salen under en av hans forelesninger. Vilks ble skallet ned.

- At det brøt ut slåsskamp, og at de fikk lov til det er over min fatteevne. De forsøkte også å tenne på huset mitt for et par uker siden. Da har man nådd et annet nivå, fortalte Vilks.

Angret ikke

Til tross for at livet hans ble svært endret som følge av drapstruslene, angret han ingen ting.

- På godt og vondt har jeg havna her. For å gjøre en forskjell må det være kontroversielt. Man slipper helvete løs. Det er verdt det. I 2007 virket det veldig vanskelig å leve et liv med dødstrusler, men sånn er det ikke. Jeg pleier å si at den eneste faren for livet er å bli for feit, det dør man av, sa Wilks.

I kveld tyder alt på at Lars Vilks ble utsatt for et drapsforsøk. Da skytingen startet i kulturhuset hvor møtet foregikk, ble Vilks ført inn i et kjølerom. Han kom uskadet fra den massive skytingen, og ble tatt ut av bygningen av sikkerhetspolitiet etter skytingen.

Fakta om angrepet i København
  • En mann i 40-årene ble drept.
  • Tre politifolk ble såret, to av dem var livvakter fra sikkerhetspolitiet PET.
  • Skytingen skjedde ved kulturhuset Krudttønden, som ligger rett ved fotballstadionet Parken på Østerbro i København.
  • Det ble skutt inn i kulturhuset fra utsiden. Politiet besvarte ilden, og den mistenkte rømte fra stedet.
  • Politiet jaktet først to gjerningsmenn, men opplyste senere at det kun var en gjerningsmann.
  • Både den franske ambassadøren og kunstneren Lars Vilks var til stede på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed». Ingen av dem ble såret.
  • Vilks er kjørt i sikkerhet på hemmelig sted.
  • Gjerningsmannen rømte i en Volkswagen Polo. To timer senere ble fluktbilen funnet på Borgervænget mellom S-togstasjonene Ryparken og Svanemøllen.
  • Politiet har ikke funnet våpenet som ble brukt, men sier det var en maskinpistol eller et automatgevær.
På forsiden nå