Fyllemus lever av alkohol

Ni øl på en kveld er mye for de fleste av oss. Men en liten trespissmus i Malaysia drikker alkoholholdig nektar tilsvarende ni halvlitere flere kvelder i uka.

Saken oppdateres.

I motsetning til mennesker som har fått i seg ni halvlitere, ser ikke spissmusen ut til å merke noe til alkoholen. Den blir rett og slett ikke full.

Lukter som et bryggeri

Det lille, rottelignende dyret bor i junglene i Sørøst-Asia, og lever av nektaren på en blomstrende palme. Det var denne palmen som først fanget interessen til et forskerteam fra University og Bayreuth i Tyskland, skriver forskning.no.

De fant ut at blomstene til palmen hadde en sterkt lukt som minnet om et bryggeri. Gjærceller i denne palmeblomsten kan inneholde opptil 3,8 prosent alkohol. Dette er den høyeste konsentrasjonen av alkohol funnet i naturlig føde.

Overvåket alkoholpalme

Etter å ha satt opp video-overvåking av palmene, oppdaget forskerne syv ulike pattedyr som lesket seg med nektaren. Det var likevel den vesle spissmusen som tømte i seg mest og lengst, gjennomsnittlig to timer hver kveld.

Håranalyser fra dyrene bekreftet det høye inntaket av alkohol, men spissmusene viste ingen tegn på at de var beruset, skriver forskning.no

Lever på alkohol

Forskerne har ennå ingen god forklaring på hvordan fordøyelsessystemet til musene kan håndtere så store mengder alkohol, men sannsynligvis har dyrene utviklet seg samtidig med palmen og blitt eksperter på å leve av alkohol.

På forsiden nå