Obama holdt natt til tirsdag norsk tid avslutningstalen under klimakonferansen Glacier i Alaska. Og han rosemalte ikke situasjonen. Det er slik med klimasaken, fastslo presidenten, at på ett tidspunkt vil det være for sent. Og det tidspunktet er snart.

– Det var en sterk tale, sier utenriksminister Børge Brende (H), som selv har hatt en sentral rolle under konferansen.

Etter talen kom Obama bort til Brende. Da ga han ros til nordmannen.

– Han sa helt uoppfordret til oss at hvis alle hadde vært som Norge, hvis vi kunne doblet opp Norge, så hadde det gått mye bedre, forteller Brende til NTB.

Alvorstungt

I selve talen var budskapet alvorstungt. Klimaendringene vil definere omrisset av dette århundret mer dramatisk enn noe annet, sa den amerikanske presidenten.

Han påpekte at forskning viser at menneskelig aktivitet forstyrrer klimaet mer enn vi trodde, og at omveltningene er spesielt synlige i de arktiske områdene.

– Arktis merker klimaforandringene først. Der øker temperaturen dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet.

Obama oppfordret deltakerne på klimakonferansen Glacier, deriblant flere utenriksministre, til å jobbe sammen med USA for å løse utfordringene.

– Vi er ivrige til å jobbe sammen med deres land. Vi kan ikke løse dette selv, sa han.

Krever lederskap

Det fins fortsatt politiske ledere som ikke tror klimaendringene er menneskeskapte, vedgikk Obama. Men de sitter på en øy som blir stadig mindre. Kynikerne og fornekternes tid er forbi.

– Ledere som ikke tar dette på alvor, eller som avfeier det som en vits, er ikke skikket til å lede, tordnet presidenten.

Han lovte at USA vil ta lederskap i klimasaken globalt så lenge han selv er president. Og første skritt på veien er å få på plass en sterk klimaavtale når verdenssamfunnet samles i Paris i desember.

– Det blir ikke enkelt. Det er vanskelige spørsmål å svare på. Jeg forsøker ikke å si at det ikke er vanskelige endringer vi må gjøre. Men hvis vi gjør vårt beste for å beskytte denne planeten for framtidige generasjoner, kan vi løse dette problemet, sa Obama.