Protester mot stengt togstasjon i Ungarn

Hundrevis av migranter og flyktninger som vil reise videre inn i Europa, demonstrerte etter at de ble stengt ute fra togstasjonen i Budapest i Ungarn. Samtidig forbereder Tyskland seg på storinnrykk.

Migranter står overfor ungarsk politi på togstasjonen Keleti etter at den ble stengt og evakuert som følge av stor pågang fra flyktninger som vil videre inn i Europa.   Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Togstasjonen Budapest-Keleti pályaudvar ble tirsdag stengt og evakuert etter at rundt 500 migranter og flyktninger forsøkte å ta seg om bord i et tog til Østerrikes hovedstad Wien, ifølge nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: Tyskland sier Dublin-avtalen fortsatt gjelder

Stasjonen ble senere åpnet igjen, men migrantene fikk ikke adgang. Utenfor stasjonen sto rundt 100 politifolk vakt, utstyrt med hjelmer og batonger, mens titalls migranter som befant seg inne på stasjonen, ble tvunget ut.

Rundt 2.000 migranter ble rammet av stengingen, ifølge DPA. Mange sto utenfor stasjonen og veivet med togbillettene sine, klappet, buet, pep og ropte «Tyskland, Tyskland», før de senere satte seg ned og ble tilskuere til politiets blokade av inngangen.

LES OGSÅ: Over 3.500 migranter til Østerrike med tog

En mann holdt opp et skilt med tekst der det på tysk sto: «Vær så snill å la oss dra!».

50 000 flyktninger

Bare i august kom 50 000 flyktninger og migranter til Ungarn. De fleste er fra Syria, Irak og Afghanistan. De fleste av dem ønsker å reise videre til andre europeiske land, og da særlig Tyskland etter at landet lempet på reglene for asylsøkere fra Syria.

LES OGSÅ: Gresk politi avfyrte sjokkgranat mot flyktninger

Mandag lot ungarske og østerrikske myndigheter flere fulle tog med migranter uten reisedokumenter passere til Tyskland, før jernbanestasjonen i Budapest uventet ble stengt tirsdag morgen.

LES OGSÅ: Valls sier Europa må stå samlet i flyktningkrisen

På spørsmål fra Reuters om hvorfor stengingen skjedde, svarer Zoltan Kovacs, talsmann for den ungarske regjeringen, at Ungarn prøver å håndheve EUs lover, som krever at de som ønsker å reise i Europa, har et gyldig pass og et Schengen-visum.

Den 20 år gamle kvinnen Marah fra Aleppo i Syria forteller at familien hennes hadde kjøpt seks billetter til et tog til Wien som skulle gå tirsdag morgen.

– De burde finne en løsning. Vi er tusenvis her, hvor skal vi dra?, sier hun til Reuters.

Også i Tsjekkia ble migranter, rundt 200 i tallet og mange av dem syrere, stoppet da de forsøkte å ta seg videre til Tyskland natt til tirsdag, opplyser politiet.

Migranter til Tyskland

Tirsdag kom imidlertid de første togene med det som ser ut til å bli en strøm av nye migranter til Tyskland, til jernbanestasjoner der. Stuttgart og Frankfurt rapporterer om rundt 200 nyankomne, melder DPA.

I de kommende dagene ventes antall migranter å stige enda mer. Opptil 2.000 migranter skal være på vei fra Salzburg i Østerrike til Tyskland etter å ha tilbrakt en natt på en togstasjon der, opplyser en talskvinne for politiet til nyhetsbyrået APA.

Samtidig øker tyske myndigheters anslag over hvor mye penger de trenger for å integrere migrantene. Den tyske arbeidsministeren Andrea Nahles ber nå om ytterligere 1,8-3,3 milliarder euro (mellom 16,8 og 30,9 milliarder norske kroner).

Ber om klargjøring

Tysklands lemping av reglene har skapt forvirring om hvorvidt Dublin-avtalen fortsatt er gyldig. Avtalen sier at migranter skal søke asyl i det EU-landet de først ankom.

Østerrikes innenriksminister Johana Mikl-Leitner ba tirsdag Tyskland klargjøre landets holdning til Europas asylregler, slik at flyktninger i Ungarn ikke gis falske forhåpninger. Tyskland svarer at de ikke har gått bort fra Dublin-avtalen.

– Den er fremdeles gyldig, og vi forventer at medlemslandene i EU forholder seg til den, sier en talsmann for det tyske innenriksdepartementet.

På forsiden nå