Erna Solberg innkalte onsdag kveld til pressekonferanse i forbindelse med kidnappingen av en nordmann i Syria. Det er etter all sannsynlighet terrorgruppen IS som står bak.

- Norske myndigheter ble i slutten av januar gjort kjent med en mulig kidnapping. Nordmannen skal ha blitt kidnappet inne i Syria i slutten av januar. Han skal ha blitt holdt fanget av ulike grupperinger. Vi tror i dag at han holdes fanget av Isil, sa Solberg.

Ifølge oppdateringer på mannens Facebook-profil skal han ha befunnet seg på grensen mellom Tyrkia og Syria i midten av januar. Noen dager senere skal mannen ha oppdatert profilen sin med at han var i Syria.

- Jeg er i Syria. Jeg er endelig fremme, skriver han.

Solberg: Betaler ikke

Det har kommet en serie krav om løsepenger, opplyste statsministeren under pressekonferansen.

- Vi kan og vil ikke gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med internasjonale terrorister. Det vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt av terrorister, sa Solberg, som sa myndighetene har hatt tett kontakt med den kidnappedes pårørende.

- Vi vil på det sterkeste henstille media til å respektere deres privatliv. Det er vanskelig å forestille seg frykten de nå lever med, sa hun.

Det er kommet en serie krav om løsepenger fra IS, opplyste statsministeren.

- Krevende sak

Allerede i januar ble det satt ned en krisestab under ledelse av UD. Politiets forhandlertjeneste, Kripos, PST og Politidirektoratet har deltatt. Saken har også vært tema i regjeringens sikkerhetsutvalg og de parlamentariske lederne på Stortinget er også blitt informert.

- La det ikke være tvil: Dette er en veldig krevende sak, sa statsministeren, og la til:

- Dessverre får IS nå den oppmerksomheten de ønsker. Dette er en sak som utfordrer Norge som nasjon. IS har drevet folk fra hjemmene sine i Irak og Syria, og dette har kostet flere tusener av mennesker livet.

Kripos bekrefter

Kripos bekrefter overfor NTB at de i begynnelsen av februar startet etterforskning av saken som gjelder kidnapping av en nordmann i Syria.

– Vi har ansvaret for etterforskningen av saken. Kripos har etterforsket saken siden begynnelsen av februar 2015. Av hensyn til arbeidet med saken, vil vi ikke gi ytterligere kommentarer, skriver enheten.

Forsker: - Dette IS lever av

Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik mener det ikke er grunn til å tolke noe inn i at det er en nordmann som er tatt til fange av IS, ifølge NTB.

- Enhver vestlig statsborger er jo interessant for IS. Kidnappinger eller i verste fall drap på vestlige statsborgere, dekkes mye mer i mediene. Det er på en måte det IS lever av. Både for å minne verden på at de er mektige, men også for å kunne rekruttere og bruke det som propaganda og markedsføring, sier han til nyhetsbyrået.

Ifølge mannens egne opplysninger i sosiale medier kom han i januar til den syriske byen Idlib og skulle reise videre til Hama. VG har snakket med ekstremismeekspert Lars Gule. Han sier følgende:

- Dersom det stemmer at han var i Idlib-provinsen i Syria, så er det mye som tyder på at han er sammen med en islamistgruppe som er i strid med IS.