- Fikk inntrykk av at han søkte ekstrem spenning

Tidligere leder av Norwegian Defence League, Ronny Alte, hadde kontakt med den IS-kidnappede nordmannen.
Her skal nordmannen ha befunnet seg. Grafikk: Charlotte Ø. Sundberg og Jonas Alsaker Vikan

Saken oppdateres.

Onsdag kveld bekreftet statsminister Erna Solberg at Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) fra Porsgrunn er tatt til fange av opprørsgruppa IS.

Ronny Alte, tidligere leder av Norwegian Defence League og tidligere Pegida-aktivist, forteller til Adresseavisen at han hadde litt kontakt med 48-åringen for noen år siden.

- Jeg møtte ham aldri personlig, men vi hadde kontakt privat gjennom nettet. Jeg har ikke vært i kontakt med ham siden 2013, sier Alte.

Han beskriver seg selv som selvstendig islam- og innvandringskritiker.

LES MER: - Norge betaler ikke løsepenger

Reagerte på stillhet

Han ønsker ikke å si noe om hvor lenge kontakten varte eller hvor mye korrespondanse det var.

Det norske IS-gisselet publiserte følgende melding på sin Facebook-side 24. januar i år: «I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.

- Jeg vet ganske lite om ham, og har ingen anelse hvorfor han reiste til Syria. Jeg vil være veldig forsiktig med å mene noe som helst så lenge situasjonen er slik den er. Jeg ønsker å respektere familien, sier han.

Allerede i april i år var det flere som reagerte på at det hadde vært stille fra Grimsgaard-Ofstad på nett i lengre tid.

- Jeg visste at han var i Syria, og da navnet ble kjent i går, så sa jeg til kona at jeg hadde det navnet fra et sted, sier han.

LES MER: NTNU-professoren møtte IS-gisselet

- Snakket aldri om IS

Han ønsker ikke å kategorisere 48-åringens meninger så lenge familien ikke vet hans skjebne.

- Men han virket som en person som søkte etter ekstrem spenning. Han ønsket å være på steder hvor det skjedde ting, sier han.

Alte mener at man i enkelte tilfeller kan merke om folk søker ytterpunkter.

- Han snakket aldri om Syria eller IS til meg. Han var ikke radikal i meningene sine eller kritisk til islam da jeg snakket med ham, sier Alte.

I forbindelse med en Facebook-post som Ronny Alte la ut i forbindelse med julefeiring, kom Grimsgaard-Ofstad med følgende kommentar: «Putene er sånn trashy NDL-pynt. so what ....»

- Den kommentaren sier jo sitt. Han hadde ikke særlig mye til overs for NDL, sier Alte.

- Ikke blant de mest ekstreme

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har ikke framstått blant de mest ekstreme på Facebook-gruppene hvor han har deltatt, sier Geir Hongrø.

Hongrø administrerer facebook-gruppen «Musikkforum for oss med nerdete musikkinteresse» hvor Grimsgaard-Ofstad ble medlem for litt over et år siden.

Han er også med i gruppene «Diskuteket», «Ordet er fritt – ordet er ditt»og «Brodins snakkeboble», alle tre foraer der også folk med ekstreme synspunkter har kunnet boltre seg.

Men Grimsgaard-Ofstad har altså ikke vært blant de aller mest ekstreme, ifølge Hongrø.

I disse gruppene er det ganske mange ekstremister, både høyreekstremister, konspirasjonsteoretikere, antisemitter og ekstreme islamister. Men Grimsgaard-Ofstad har framstått mer moderat enn de verste, selv om han er veldig kritisk til Israel.

- Jeg har mer oppfattet ham som småkverulerende og litt påståelig, og kunnskapsrik, særlig i historie og statsvitenskap, sier Hongrø.

Han kjenner bare til Grimsgaard-Ofstad gjennom disse Facebook-gruppene, og har aldri møtt ham.

LES MER: Forsker: - Norge må be om nåde for gisselet

Ikke overrasket

Norwegian Defence League er en norsk anti-islamsk gruppe. Alte trakk seg fra organisasjonen da han ikke fikk lov til å ta avstand fra Anders Behring Breivik.

Ronny Alte er overhodet ikke overrasket over at en nordmann er tatt til fange av IS.

- Å reise ned til Syria er noe helt annet enn å bli akseptert av den indre kjernen i IS, sier han.

LES MER: Mannen i 40-årene har vært NTNU-student

Han tror kidnappingen av en norsk statsborger kan føre til at flere nordmenn blir oppmerksomme på den brutaliteten som finnes i IS.

- Det kan nok få en innvirkning på innvandringshysteriet. Nå får nordmenn problemet slengt i sitt eget fang. Folk vil skjønne at dette ikke bare er et problem i Syria.

Alte har foreløpig ikke fått henvendelse fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men ser ikke bort ifra at han blir innkalt til samtaler.

IS har offentliggjort et bilde av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad i gul fangedrakt.  
    
      (Foto: Privat)

IS har offentliggjort et bilde av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad i gul fangedrakt.   Foto: Privat

Snakket på nett: Ronny Alte hadde kontakt med IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad gjennom internett. Alte var klar over allerede før sommeren at 48-åringen hadde kommet bort i Syria. 
    
      (Foto: privat)

Snakket på nett: Ronny Alte hadde kontakt med IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad gjennom internett. Alte var klar over allerede før sommeren at 48-åringen hadde kommet bort i Syria.  Foto: privat

På forsiden nå