Etter at det onsdag kveld ble kjent at den norske statsborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad holdes fanget av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria har det dukket opp flere støttegrupper på Facebook.

«Løslatt Ole Johan Grimsgaard Ofstad» har over 160 medlemmer.

- Står opp for hverandre

I beskrivelsen av gruppen står det blant annet at «Det er på tide at Norge bidrar mer til å redde han fra Terrorist gruppen IS. Nå må regjeringen sende inn det Norske militæret for å redde han fra disse terroristene.»

I en annen støttegruppe som heter «Få Ole Johan Grimsgaard-Ofstad hjem» er det over 250 medlemmer. Her står det at «Siden regjeringen ikke ønsker å stille seg opp for sine borgere, må vi vise terroristene at vi i lille Norge står opp for hverandre og holder sammen som et kongerike!»

Adresseavisen har forsøkt å komme i kontakt med administratorene og de som opprettet støttegruppene, men har ikke lyktes.

- Tragisk

En av dem som har meldt seg inn i den ene støttegruppen forteller at han har sett meningsytringene til Grimsgaard-Ofstad på Facebook.

- Jeg kjenner ham ikke, men har gjort meg noen betraktninger om mannen. Uansett om han har ekstreme synspunkt, så synes jeg det er tragisk at han er tatt som gissel. Jeg tror norske myndigheter har gjort det de har kunnet bak kulissene, sier han.

Han forteller videre at han meldte seg inn i støttegruppa fordi han var nysgjerrig.

- Jeg stiller meg ikke nødvendigvis bak at vi skal sende militære styrker til Syria, men jeg vil jo støtte alle som har kommet i en så vanskelig situasjon, sier støttegruppe-medlemmet.

Vil ikke betale løsepenger

Statsminister Erna Solberg (H) har gitt klar beskjed om regjeringens ståsted etter at saken ble kjent onsdag kveld.

– Vi verken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravik i møte med kyniske terrorister. Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere tas som gissel.

Norske myndigheters informasjon sier at Porsgrunn-mannen ble tatt til fange inne i Syria i slutten av januar. Det antyder også den siste oppdateringen han la ut på sin Facebook-profil, 24. januar:

– Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det, skrev han.