Svært aktiv i sosiale medier

IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal ha isolert seg mer og mer på starten av 2000-tallet.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble kidnappet i Syria i slutten av januar. Norske myndigheter har jobbet med å få ham løslatt siden da.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Nordmannen ble kidnappet i Syria i slutten av januar i år. Han skal ha vært i fangenskapet til ulike grupperinger, men norske myndigheter mener han nå holdes av terroristorganisasjonen IS.

Bildene av nordmannen som ble publisert i IS-avisen Dabiq, er trolig tatt den siste måneden, ifølge Utenriksdepartementet, som tror Grimsgaard-Ofstad fortsatt er i live.

Nordmannen har vært svært aktiv i sosiale medier. Ifølge Aftenposten og VG skal han på et tidspunkt ha blitt kontaktet av PST på bakgrunn av uttalelser på nettet.

LES OGSÅ: - Det er vanskelig å forhandle

LES OGSÅ: Dette ble skjebnen til 26 av IS-gislene

Melding på Facebook

48-åringen postet sin siste oppdatering på Facebook den 24. januar år.

- Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Jeg er endelig fremme, skrev han, bare kort tid før han ble kidnappet.

Tidligere i januar la han ut en status og bilder på Facebook fra grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria. Den 20. januar postet han et bilde fra den tyrkiske byen Reyhanli. Han har tidligere lagt ut et bilde fra den tyrkiske byen Gaziantep.

I tiden før reisen til Syria har han postet en rekke lenker til artikler og videoer om krigen i Syria, det syriske sivilforsvaret og Verdens Matvareprogram, som leverer mat i den syriske byen Homs.

På videodelingstjenesten Youtube abonnerer han blant annet på et syrisk tv-arkiv. Han har også likt flere intervjuer av den syriske presidenten Bashar al-Assad.

LES OGSÅ: UD tror gisselet fortsatt er i live

LES OGSÅ: Kidnappet nordmann var i PSTs søkelys

Studerte ved NTNU

Grimsgaard-Ofstad ble født i Porsgrunn, men vokste opp i Stavanger. Senere flyttet han til Oslo. Han har studert statsvitenskap, både ved Universitetet i Oslo og senest ved NTNU i Trondheim. I fjor høst tok han masteremnet «Stormakters vekst og fall».

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen møtte studenten da han avla skriftlig og muntlig eksamen i første halvdel av desember.

- Han fordypet seg i temaet Russlands fall, og skrev en 20-siders semesteroppgave. Mannen var fjernstudent, og møtte ikke til forelesningene. Han kom til NTNU i forbindelse med eksamen i desember. Han bodde ikke i Trondheim, sier Knutsen til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Studerte statsvitenskap i Trondheim

Skal ha isolert seg

Frem til 2000-tallet livnærte Grimsgaard-Ofstad seg av tilfeldige, kortvarige jobber i hovedstaden. Han skal ha isolert seg mer og mer i disse årene, ifølge Adresseavisens kilder.

Ronny Alte, tidligere leder av Norwegian Defence League og tidligere Pegida-aktivist, forteller til Adresseavisen at han hadde litt kontakt med 48-åringen for noen år siden.

- Jeg møtte ham aldri personlig, men vi hadde kontakt privat gjennom nettet. Jeg har ikke vært i kontakt med ham siden 2013, sier Alte, som ikke ønsker å kategorisere 48-åringens meninger så lenge familien ikke vet hans skjebne.

- Men han virket som en person som søkte etter ekstrem spenning. Han ønsket å være på steder hvor det skjedde ting, sier han.

På forsiden nå