Flyktningene kommer til land i små båter på den greske øya Lesvos, nær den tyrkiske grensa. Søndag ble det svært dramatisk da en gummibåt med blant annet babyer og barn om bord punkterte et lite stykke fra land.

- Noen ble redde og hoppet ut av båten. Flere av oss svømte ut og fikk dratt båten i land, sier Ingrid Ødegaard, som er frivillig i Hellas for å hjelpe flyktningene.

Heldigvis ble alle som var om bord i båten reddet denne gangen, ifølge Ødegaard.

Kjøkkenvifte som propell

Hun anslår at de hjalp personer som kom i land i rundt 30 båter lørdag. 22 av dem kom i land før klokken 13. Mange av flyktningene sitter svært trangt i båtene, som ofte ikke er utstyrt for turen.

- En båt hadde en motor og brukte ei kjøkkenvifte som propell, forteller hun.

Mange små barn

Ødegaard reiste onsdag til Lesvos i Hellas for å hjelpe. Det er Ødegaards oppgave å få hjulpet flyktningene på land og videre fra stranda opp fjellet. Turen videre er på åtte kilometer.

- Vi kjører skytteltrafikk opp fjellet. Jeg må ta med meg gravide kvinner og de minste barna. Vi kjører de som ikke kan gå og eldre. Fredag kjørte jeg ei lita jente som var bare noen måneder gammel. Hun hadde ikke smukk engang, forteller Ødegaard.

300 000 flyktninger hadde krysset Middelhavet frem til utgangen av august i år. Rundt 200 000 av dem kom til Hellas, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. Mange har heller ikke overlevd den farefulle ferden over havet.

LES OGSÅ (PLUSS): Bildet av Aylan (3) fikk henne til å reise

Tøffe prioriteringer

Ødegaard hjelper også til i landsbyen på øya der mange av flyktningene sover ute.

- Vi reiste til en flyktningleir i en landsby fredag kveld for å hjelpe til der. Det var så mange familier og så mange små barn. Vi skulle dele ut tepper og liggeunderlag, sier Ødegaard.

De hadde derimot ikke nok til alle som trengte det.

- Vi måtte vurdere hvem som hadde det verst. En gutt på fem år spurte om jeg hadde et teppe til søsteren hans på to år. Det var bare nok tepper til barna som var to år eller yngre, sier Ødegaard.

LES OGSÅ (PLUSS): Ble sendt tilbake etter 4,5 år i Sunndal - nå er de på flukt igjen

- Får ikke hjelpe

Noe av det vanskeligste med å være i Lesvos for Ødegaard er at man ikke kan hjelpe alle.

- Det er tøft med de prioriteringene som man må gjøre, sier hun.

Ødegaard opplyser søndag kveld at de denne kvelden ikke får dra til familiene med tepper og mat.

- Da blir vi arrestert, hevder hun.

Droppet ferien

Hun er preget av opplevelsene, men glad for at hun bestemte seg for å dra til Hellas i stedet for til New Orleans i USA med venninnegjengen.

- Jeg hadde bare gått rundt og syntes synd på dem mens jeg var på ferie. Jeg hadde tenkt på hvordan flyktningene hadde det. Jeg har ikke samvittighet til å bruke så mye penger på meg selv når dette pågår, sier hun.

Ødegaard reiste til Hellas med Facebook-gruppen Dråpen i havet. Hun forteller at det fortsatt er et stort behov for ressurser. Flyktningene er glade for måten de blir tatt imot.

- De er så glade selv om de må gå langt. De takker og klemmer oss. Det er så bra å være her og kunne hjelpe, sier hun.

Ingrid Ødegaard speider etter nye båter med flyktninger på øya Lesvos i Hellas. Foto: Privat
Mange flyktninger må sove ute på gata. Ingrid Ødegaard gir dem tepper for natta. Foto: privat
Noen av flyktningene ble redde og hoppet i sjøen da gummibåten de satt i punkterte. Foto: Alkis Konstantinidis /Reuters