Kjørte med 1,8 i promille

Jörg Haider hadde 1,8 i promille da han kjørte utfor veien og omkom i en bilulykke sist helg, opplyser den høyreradikale politikerens eget parti.

Saken oppdateres.

Stefan Petzner, som har overtatt som leder for partiet Alliansen for Østerrikes framtid, sa onsdag at blodprøver viser at Haider hadde 1,8 i promille da han forulykket, nesten fire ganger høyere enn den lovlige grensen på 0,5 promille.

Petzner sier at han, i samråd med Haiders familie, besluttet å gå ut med informasjonen etter omfattende rykter og spekulasjoner rundt dødsfallet.

Fra før er det kjent at den østerrikske politikeren hadde kjørt dobbelt så fort som tillatt da han omkom i en bilulykke på vei hjem fra en fest natt til lørdag.

– Vær varsom

Etterforskerne som jobber med saken, har fortalt at speedometeret i Haiders bil kilte seg fast på 142 kilometer i timen da han kjørte inn i en betongsøyle og deretter gikk rundt.

Uttalelsen fra Petzner har imidlertid ikke minsket skriveriene om ulykken, til tross for at både Haiders familie og partiet har bedt mediene om å være varsomme og «trykke på stoppknappen».

Opplysningene om at Haider var beruset, har sirkulert mer eller mindre detaljert i østerrikske medier hele den siste uken.

– Statsbegravelse

Jörg Haider, som var regjeringssjef i delstaten Kärnten, blir gravlagt førstkommende lørdag fra domkirken i delstatshovedstaden Klagenfurt. Bisettelsen ser ut til å bli nærmest en statsbegravelse.

Myndighetene i Kärnten venter at minst 30.000 mennesker vil følge gravfølget, trolig enda flere.

Kun Haiders familie og spesielt inviterte gjester får delta i gudstjenesten inne i domkirken. Myndighetene har derfor planer om å sette opp store videoskjermer på to av byens torg.

Frykter nynazister

Både delstatsmyndighetene og Haiders familie frykter at begravelsen vil bli utnyttet av tilreisende høyreekstremister og nynazister fra hele Europa.

Haider var en svært populær politiker i Østerrike. Hans karismatiske populisme koblet med et ekstremt syn på innvandrere og integrering var i sin tid med på å legge grunnen for mange europeiske innvandringsfiendtlige partiers vandring mot midten i det politiske spekteret.

Haiders uttalelser om Hitler og nazister gjorde ham til slutt uspiselig på rikspolitisk nivå i Østerrike. Men han fortsatte helt fram til sin død å spille en viktig rolle i Kärnten.

 
        
            (Foto: MIRO KUZMANOVIC)

  Foto: MIRO KUZMANOVIC

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå