Norsk dommer mistenker Israel for folkemord

Den norske menneskerettsdommeren Finn Lynghjem sier at Israel begikk krigsforbrytelser under Gaza-krigen, og at det også kan ha blitt begått folkemord.

Saken oppdateres.

Etter to måneders arbeid konkluderer Lynghjem og den internasjonale granskningskomiteen som Lynghjem er medlem av, med at Israel begikk både krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Komiteen mener også at Israel kan ha begått folkemord, som er den høyeste formen for lovbrudd i folkeretten.

– De objektive kriteriene for folkemord foreligger. Det ser ut som det kan ha blitt begått folkemord, men vi finner ikke fakta og beviser på at Israel hadde forsett om å drepe palestinere. Men vi ser ikke bort fra at israelske soldater som var inne i Gaza, kan ha hatt dette forsettet, sier Lynghjem til Dagbladet.

Lynghjem, som var dommer ved ankedomstolen for krigsforbrytelser i Bosnia-Hercegovina, sier han ble overrasket over de store ødeleggelsene da han besøkte Gaza 22. februar, en måned etter at den 22 dager lange krigen var over.- Drept med hensikt

Størst inntrykk gjorde møtet med palestinerne som hadde mistet slekt og venner i de israelske angrepene.

– Det som slo meg var mengden barn som var drept med hensikt. Det forundret oss. Vi skjønte ikke hva som var hensikten, sier Lynghjem.

Ifølge komiteens tall ble 1.400 palestinere drept i krigen, hvorav minst 850 sivile, deriblant 300 barn og 110 kvinner.Forkaster Israels' tall

Lynghjem og juristene han jobber sammen med, forkaster dermed Israels påstand om at bare 295 av de drepte var sivile.

– Noe sier meg at her var man ikke ute etter militære. Dette var ren terror, sier han.

I rapporten gjengis konkrete eksempler på hva palestinerne opplevde, blant annet en mann som måtte se på at hans tre døtre ble drept av israelske soldater som lo av ham da han bar dem bort.

Rapporten til granskningskomiteen ble fredag oversendt til det norske statsadvokatembetet. Lynghjem håper man der vurderer å ta ut tiltale mot de israelske statslederne som var ansvarlig for krigen.

 
På forsiden nå