Stenger døra for fanger fra Guantánamo

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) slår fast at det er uaktuelt for Norge å ta imot fanger fra Guantánamo-fengselet.

Saken oppdateres.

- Akkurat nå er ikke det aktuelt, nei. Det er generelt stort press på asylinstituttet i Norge. Vi har også noen krevende saker i grensen mot rikets sikkerhet. Amerikanerne kjenner meget godt til en av dem, nemlig mulla Krekar, sier Støre til VG.

Avisen har tidligere skrevet at regjeringen har hatt samtaler med Obama-administrasjonen i Washington om overføring av fanger fra Guantánamo til Norge. Støres kommentar har hele tiden vært at USA ikke har kommet med noen konkret forespørsel til Norge, og at vi derfor ikke har hatt noen sak å ta stilling til.

Han sier nå at amerikanske myndigheter har vært kjent med det norske standpunktet en stund, og at amerikanerne ikke har reagert negativt på dette.

USAs president Barack Obama lovet i valgkampen å stenge Guantánamo og satte seg en frist på ett år kort etter at han ble innsatt. Ni måneder senere sitter det fortsatt rundt 220 fanger i fengselet.

 
 
På forsiden nå