- Du vet ikke hvor ille det er før du er der

Trondheimslege reiser til de utenkelige forholdene i Port-au-Prince torsdag morgen.

Saken oppdateres.

- Jeg er sikker på at det blir tre harde uker, sier Brynjulf Ystgaard.

Kirgurgen og overlegen fra Trondheim reiser med Røde Kors til Haiti tidlig torsdag morgen. Der er landets hovedstad, Port-au-Prince, nær jevnet med jorden etter det voldsomme jordskjelvet som rystet øya i det Karibiske hav onsdag.– Landet er en katastrofe

Statsminister Jean-Max Bellerive frykter at flere hundretusener kan ha omkommet. Ferske tall fra Røde Kors viser at så mange som tre millioner mennesker kan være rammet av skjelvet. Samtidig hersker det lovløse tilstander i hovedstadens gater. Flere medier melder om tilfeldig skyting, og man frykter voldtektsbølger mot kvinner.

- Haiti er en katastrofe i utgangspunktet, sier Ystgaard som kjenner forholdene i landet fra før.

LES OGSÅ: - 100 000 døde

Legen var i Haiti for å hjelpe allerede i 2004, rett etter at en kraftig orkan traff. Da adressa.no kontaktet Ystgaard onsdag kveld var han travelt opptatt med forberedelser til reisen som går via Oslo. Med seg til de ubeskrivelige forholdene i det sønderrevne landet har han erfaring fra andre oppdrag i katastrofeområder.Kona forventer telefonLegen har stått på en liste over frivillige som kontaktes av Røde Kors når noe går fryktelig galt. Det gjør at også familien hjemme i Trondheim blir involvert.

- Jeg tenker ikke så mye over det. Men kona forventer at telefonen ringer når katastrofen inntreffer, sier han.

LES OGSÅ: UD har vært i kontakt med nordmenn

Ystgaards første oppdrag med hjelpeorganisasjonen var allerede i 1990. Etter det fulgte oppdrag i kriserammede land som Indonesia, Afghanistan og Pakistan.– Trenger leger

Port-au-Prince er mørklagt etter skjelvet som målte 7.0 på Richters skala. Det lille Haiti har av infrastruktur har klappet sammen. Det har også presidentpalasset i hovedstaden.

- Vi trenger sykehus. Vi trenger medisiner. Og vi trenger leger, sa Haitis president Rene Preval til CNN.Fokuserer på å gi hjelp

Brynjulf Ystgaard sier han prøver å ikke tenke for mye over de lidelsene han vil stå ansikt til ansikt med i løpet av de neste tre ukene. Tidlig torsdag går flyet til Oslo hvor han skal møte hos Røde Kors. Derfra går ferden videre i et transportfly sammen med det mobile feltsykehuset organisasjonen sender.

- Du vet ikke hvor ille det er før man er der. Men dette er jobb, fokuset ligger på å hjelpe og å gjøre noe nyttig. Det er det man overlever på.

 
På forsiden nå