Uklart når Nederland kan få ny regjering

Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende går av, og det kan ta lang tid før en ny regjering er på plass i Haag. Nyvalg kan tidligst holdes mot midten av året.

Saken oppdateres.

Balkenendes koalisjonsregjering brøt sammen lørdag, etter at de to største partiene ikke greide å bli enige om en tidsplan for tilbaketrekking av de nederlandske soldatene i Afghanistan. Etter et 16 timer langt maratonmøte måtte regjeringsmedlemmene gi tapt.

Balkenende ønsket å forlenge Afghanistanstyrkens mandat ut over tidsfristen for tilbaketrekking, som er satt til august. Men visestatsminister Wouter Bos fra det sosialdemokratiske partiet PvdA nektet å gå med på dette.

Uklart

Nyvalg gir ingen garanti for klarere politiske forhold, skrev nyhetsbyrået Reuters lørdag. Byrået spådde en situasjon der fire eller fem partier må gå sammen for å skape parlamentarisk flertall i nasjonalforsamlingen, som har 150 medlemmer.

– Forhandlinger om en ny koalisjonsdannelse kan ta flere måneder, mener Reuters, som ikke utelukker at Nederland får en mindretallsregjering. Inntil den nye regjeringen er på plass fortsetter Balkenende og hans folk som forretningsministerium.

Den avtroppende regjeringen var ifølge meningsmålinger dypt upopulær. I en måling foretatt for nederlandsk fjernsyn sa 76 prosent av de spurte at de hadde liten eller ingen tillit til koalisjonen i Haag.

Sliter

Balkenende har ledet et regjeringssamarbeid mellom hans eget kristeligkonservative parti CDA, det kristelige småpartiet CU og PvdA. PvdA sliter tungt på meningsmålingene, men partiet kan. vinne på sitt nei til å forlenge Nederlands deltakelse i Afghanistan-krigen.

Målingene viser nemlig at denne deltakelsen også er upopulær. Dermed satt regjeringen i klemme mellom sine egne velgere og Nederlands NATO-partnere, som hadde bedt landet om å beholde sitt nærvær i Afghanistan fram til august 2011.

Wouter Bos sier han håper på nyvalg før sommeren. I mellomtiden vil nederlenderne få et varsel om hvilken vei den politiske vinden blåser, når de teller opp stemmene etter kommunevalget som skal holdes 3. mars.

 
På forsiden nå