- Føler meg trygg

Tidligere landslagsspiller Alexander Buchmann (28) gir akutt nødhjelp til sultende barn i Niger.

Saken oppdateres.

I september ble fem franske statsborgere bortført i Niger. De holdes nå av gruppa Al-Qaida in the Islamic Mahgreb (Aqim).

Alexander Buchmann har i flere måneder oppholdt seg i landet. Der jobber trondhjemmeren for Leger uten grenser.

- Vi følger nøye med på hva som foregår i området og i resten av Niger, men føler oss på ingen måte truet, sier han til adressa.no.Trenger hjelp - nåBuchmann snakker flytende fransk etter opphold som profesjonell håndballspiller i Frankrike. 28-åringen måtte legge opp som håndballspiller etter at akillessenen røk for andre gang under oppvarming i verdensmesterskapet i 2009. Han kom til Niger i august. Landet styres av en militærjunta etter et kupp i januar. De 15 millioner innbyggerne er rammet av en enorm sultkatastrofe. Buchmann, og Leger uten grenser har så langt behandlet over 70 000 underernærte barn. 143 000 har fått livsnødvendige tilskudd.

Røde Kors har også gått ut å bedt verden om å gi landet hjelp.

- Niger trenger hjelp nå - og det med en gang, sa generalsekretær Børge Brende til flere medier tidligere i år.

Truer franskmenn

Hanna Rogan ved Forsvarets forskningsinstitutt jobber med en doktorgrad om Al-Qaida in the Islamic Mahgreb.

- Aqim har i utgangspunktet fokus på Frankrike, som var koloniherrene i Algerie. Men de har også bortført hjelpearbeidere fra Italia, Østerrike og Spania, sier hun.

Selv om arbeidsspråket i området er fransk, frykter ikke Buchmann at han eller kollegene kan bli bortført.

- Den informasjonen vi har fått sier at det først og fremst er franskmenn og franske interesser i Niger som er truet av Aqim. Leger uten grenser er en uavhengig, humanitær organisasjon med et humanitært mandat i Niger.

Tjener penger på terror

Ifølge forskeren stammer gruppa fra den svært blodige borgerkrigen i Algerie på 90-tallet. Enkelte av medlemmene skal også ha vært i Afghanistan på 80-tallet hvor de deltok i motstanden mot Sovjetunionen.

Aqim er ikke bare en religiøst motivert gruppe. Mye av inntektene til terroristorganisasjonen stammer fra kidnappinger.

- De skal også være involvert i narkotikasmugling. Dop kommer inn til Vest-Afrika fra Sør-Amerika og smugles nordover til Europa, sier Rogan.

Den arabiske medieorganisasjonen Al-Jazeera anslår at Aqim har tjent 65 millioner dollar på dette de siste fem årene. Det tilsvarer 377 millioner kroner.

- De ønsker hovedsakelig penger, eller å få løslatt sympatisører, sier forskeren.

Ifølge Rogan ble et fransk gissel drept i sommer etter at franske myndigheter gikk inn militært. Tidligere er også et britisk gissel myrdet av gruppa.

- Dagligdags

Buchmann sa til Ukeadressa tidligere i høst at han hadde bestemt seg for å jobbe med nødhjelp allerede før håndballkarrieren tok slutt. Han visste at oppdraget kunne innebære en viss grad av risiko.

– Jeg har opplevd dette som uproblematisk. Jeg valgte å jobbe i Leger uten grenser og visste jeg at jeg kunne bli sendt til slike områder.

Aqims bevegelser i Niger har ikke imidlertid ikke påvirket innsatsen til Leger uten grenser, og innsatsen som legges ned for å brødfø de sultrammede.

- Foruten at vi er veldig obs på hva som foregår rundt oss så arbeider vi som normalt. Dette skiller seg vel ikke særlig ut fra et standard oppdrag for Leger uten grenser. De jobber jo ofte i en kontekst hvor slikt er mer eller mindre dagligdags, sier han.

 
 
 
 
På forsiden nå