Vil straffe flyplasser som ikke takler været

Britiske myndigheter ønsker å innføre en lov som gjør det mulig å straffe flyplasser som ikke takler vær- og passasjerkaos, med sviende bøter.

Saken oppdateres.

Britiske politikere har sett seg lei på at ingen blir stilt ansvarlig når tusener av passasjerer blir tvunget til å vente eller avlyse reiser, og servicen kollapser totalt i kaoset som oppstår på grunn av dårlig vær, slik man har sett i Storbritannia før julen.

Kaos blir dyrt

Det arbeides derfor nå med et lovforslag som skal gjøre det dyrt for flyplassene å ikke få køer og avganger unna i riktig tempo.

– Det burde være økonomisk straffbart når servicen bryter sammen, sier britenes transportminister Philip Hammond til Sunday Times. Han vil gjøre det mulig å ilegge bøter på titall millioner pund.

Transportministeren mener det i lys av førjulskaoset på Heathrow er uakseptabelt at BAA, den spanskeide flyplassoperatøren på Heathrow, ikke kan straffes under det nåværende systemet.

De sivile britiske luftfartsmyndighetene (CAA) har ifølge Sunday Times slått fast at ingen vil blir ilagt bøter etter kaoset på Heathrow i dagene før jul.

Værforhold

Gjennom den nye loven vil myndighetene kunne bøtelegge flyplassoperatører som ikke klarer å levere de tjenestene de skal. Bøteleggingsgrunnlag vil for eksempel være dersom et selskap ikke forbereder seg tilstrekkelig på dårlige værforhold.

I ekstreme tilfeller kan det også bli aktuelt at myndighetene tar over dersom en flyplass ikke fungerer som den skal, ifølge avisen.

Det er ennå ikke klart når lovforslaget blir lagt fram for parlamentet.

Normalisering

I store deler av Europa begynte flytrafikken sent lørdag kveld å gå som normalt igjen. I Paris gikk flytrafikken nesten som vanlig, takket være leveranser av avisingsvæske fra Tyskland og USA.

Problemene på flyplassen Charles-de-Gaulle berørte cirka 30.000 passasjerer. Også flyplassene i Storbritannia, Tyskland og Belgia er nesten tilbake i normaltilstand. Det er imidlertid noen innstillinger fra Frankfurt i Tyskland og Zürich i Sveits.

 
 
På forsiden nå