Førsteamanuensis Bjørn Olav Utvik:

- Mubarak er tonedøv

Talen skaper voldsomt raseri og borger for kraftige demonstrasjoner fredag, spår Utvik.

Saken oppdateres.

Førsteamanuensis Bjørn Olav Utviks første reaksjon etter talen til Hosni Mubarak torsdag er at den egyptiske presidenten fremstår som tonedøv overfor hva folket i Egypt vil nå.

– Dette vil utløse et voldsomt raseri og borger for kraftige demonstrasjoner fredag. Jeg tror folk tenkte at de kunne begynne den store festdagen, men nå blir det voldsommere demonstrasjoner enn noensinne, sier Utvik.

Han er førsteamanuensis på Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo og har i mange år hatt blant annet Egypt som sitt spesialfelt.

Veldig i utakt

Han mener at presidenten viser at han er veldig i utakt med virkeligheten.

– Det eneste han sier er at han vil overføre noen av fullmaktene sine til visepresidenten, som i mellomtiden har gjort seg gradvis mer upopulær - blant annet gjennom uttalelser om at Egypt ikke er moden for demokrati, og ved å true med militærkupp.

Utvik peker videre på at Mubarak i sin tale snakker om en nasjonal dialog, men bemerker at de som var i møte med ham på søndag har trukket seg og sagt at det blir ikke flere samtaler før han går av.

– Han nevner også noen paragrafer i grunnloven som skal justeres, men ikke hvordan de skal justeres. Han nevner ikke oppløsning av parlamentet eller valg av nytt parlament. Dette er ikke noe annet enn et slag i trynet på den voksende bevegelsen som de siste dagene har fått tilslutning fra store streikebevegelser blant arbeidere. Han har bare helt mer bensin på bålet.

- Avgang ikke sannsynlig

Sosialantropolog Unni Wikan ble imidlertid ikke overrasket over at Hosni Mubarak ikke kunngjorde sin avgang torsdag kveld.

– Det som derimot overrasker meg er hvordan disse ryktene om at han skulle gå av, kunne spre seg i den grad og nærmest bli til sannheter. Hvordan har det skjedd? For det var ikke sannsynlig at han kom til å gå av, sier Unni Wikan til NTB sent torsdag kveld.

Hun tror demonstrantene kommer til å mobilisere enda sterkere uten at det vil føre til en omveltning i Egypt.

– Jeg tror Mubarak har hærens støtte i å bli sittende til høsten, sier Wikan.

 
På forsiden nå