Dette grøntområdet mellom Elvegaten og Erling Skakkes gate bør få navnet Julius Paltiels plass, mener Merethe Baustad Ranum. Foto: NORUNN BERGESEN

Forslaget kommer fra kommunalråd Merethe Baustad Ranum (H), som trekker en linje fra Leüthenhaven til det lille grøntområdet ved skjæringspunktet mellom Elvegaten og Erling Skakkes gate. Dette området skal opparbeides til en moderne bypark, og Julius Paltiels plass vil være et passende navn, mener Ranum.

Klein og Gleditsch

– Fra denne plassen er det ikke mange skrittene til Museumsplass, hvor den jødiske jenta Cissi Klein har fått et monument og en gatestump oppkalt etter seg. Derfra er det kort vei til Leüthenhaven som også skal opparbeides som park, og som jeg mener bør kalles Henry Gleditsch’ plass, sier Ranum.

Hun minner om at alle de tre navnene er knyttet til 2. verdenskrig. Teatersjef Henry Gleditsch var motstandsmann og ble skutt av tyskerne som sonoffer i 1942. Like etter ble Cissi Klein og Julius Paltiel sendt til utryddelsesleiren Auschwitz i Polen fordi de var jøder. 13-årige Cissi ble gasset i hjel, mens Paltiel overlevde på mirakuløst vis.

Minnestunder

– Paltiel hadde en sterk tilknytning til Kalvskinnet, hvor han ofte deltok i de årlige minnestundene som elevene på Kalvskinnet skole har hatt ved Cissi Klein-monumentet. I samme bydel ligger Det mosaiske trossamfunn, hvor Paltiel i flere år var forstander, og hvor han var med på å bygge opp det jødiske museet. Der tok han også imot en lang rekke skoleklasser som fikk høre hans gripende beretning om årene i Auschwitz, fortsetter Ranum.

Hun legger også vekt på at grøntområdet ved enden av Elvegaten har en atmosfære preget av ro og stillhet, som innbyr til meditasjon og ettertanke.

Fremmer forslag

– Jeg tror Paltiel ville ha satt pris på at hans navn ble knyttet til et slikt miljø omgitt av historiske bygninger, legger hun til.

Nå vil Merethe Baustad Ranum med det første fremme forslaget om Julius Paltiels plass i formannskapet, hvor hun håper det vil få bred oppslutning.

Foto: Norunn Bergesen
Minnemonumentet i parken på Museumsplass vil utgjøre midtpunktet i den foreslåtte aksen på Kalvskinnet. Foto: NORUNN BERGESEN
Den planlagte parken på Leüthenhaven bør få navnet Henry Gleditsch plass, ifølge Merethe Baustad Ranum. Foto: NORUNN BERGESEN